Теоретичні аспекти формування стратегії фінансово-економічної безпеки підприємств - Міньковська, Альона Вікторівна; Minkovska, Alona; Остропович, Ілона Зоранівна; Ostropovich, Ilona (Державний університет «Одеська політехніка», 2023)
Встановлено, що формування стратегії забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства є необхідним елементом управління бізнесом, спрямованим на збереження фінансової стабільності та створення фундаменту для подальшого успішного розвитку. Акцентовано, що формування стратегії фінансово-економічної безпеки підприємства починається з проведення детального аналізу та оцінки фінансового стану підприємства, його поточної ситуації, внутрішніх та зовнішніх факторів, що впливають на його фінансову безпеку. Визначено завдання формування стратегії фінансово-економічної безпеки підприємства: оцінка фінансової стійкості; визначення фінансово-економічних ризиків та розробка механізмів управління ризиками; фінансове планування і бюджетування; залучення інвестицій і ресурсів; моніторинг і контроль; навчання та розвиток персоналу, комунікація і співпраця; підвищення конкурентоспроможності. Наголошено, що стратегічні цілі економічної безпеки повинні бути взаємозв'язаними з загальною стратегією підприємства та враховувати його особливості, цінності та цілі. It was established that the formation of a strategy for ensuring the financial and economic security of the enterprise is a necessary element of business management aimed at preserving financial stability and creating a foundation for further successful development. It is emphasized that the formation of a company's financial and economic security strategy begins with a detailed analysis and assessment of the company's financial condition, its current situation, internal and external factors affecting its financial security. The task of forming a strategy for financial and economic security of the enterprise is defined: assessment of financial stability; determination of financial and economic risks and development of risk management mechanisms; financial planning and budgeting; attraction of investments and resources; monitoring and control; staff training and development, communication and cooperation; increasing competitiveness. It is emphasized that the strategic goals of economic security must be interconnected with the general strategy of the enterprise and take into account its features, values and goals.
The oretical aspects of the formation of the financial and economic security strategy of the
Keywords: загрози; threats; підприємство; enterprise; ризики; risks; стратегія; strategy; фінансово-економічної безпека; financial and economic security