Ветеринарно-санітарна експертиза молока в умовах Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів - Канарейкін, Ю. О.; Kanareikin, Yu. O. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Встановлено, що первинна переробка молока корів в умовах господарства безпосередньо дає можливість реалізовувати його з високою якістю молокопереробним підприємствам. У господарствах виробляють молоко вищого ґатунку із вмістом показника жиру 3,8%, білку 3,18%, лактози 4,33%, кількості соматичних клітин ≤200 тис\см³, рН – 6,59, густини – 1029 кг\м², кислотності - 17°Т. Середній якісний склад молока корів за основними показниками становить: жир – 3,6, білок – 3,17, соматичні клітини – 8.83%. В умовах державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку міста Дніпро проводиться оцінка молока корів за органолептичними, фізико-хімічними санітарно-гігієнічними та показниками безпеки. Основна частина молока надходить на реалізацію з особистих підсобних господарств населення за якістю, в основному, відповідає 1 та 2 гатунку. Густина молока корів в середньому становила 27,9°А, масова частка жиру – 3,93%, вміст білка – 3,02%, титрована кислотність – 18,9°Т, вміст СЗМЗ 9%. Отже, молоко корів відповідає нормам базисної жирності та білка, а за титрованою кислотністю, густиною та вмістом СЗМЗ − державному стандарту. Визначення групи чистоти показало, що 36% проб молока корів, яке реалізується в умовах ринку були 1 групи, 60% - 2 групи і 4% - 3 групи. Показник вмісту Cs-137 у молоці корів, що реалізується в умовах ринку відповідав вимогам ДР-2006. It is established that the primary processing of cow's milk in the farm directly gives the opportunity to sell it with high quality to milk processing enterprises. The farms produce premium milk with a fat content of 3.8%, protein 3.18%, lactose 4.33%, the number of somatic cells ≤200 thousand \ cm³, pH - 6.59, density - 1029 kg \ m², acidity - 17°T. The average quality composition of cow's milk according to the main indicators is: fat - 3.6, protein - 3.17, somatic cells - 8.83%. In the conditions of the state laboratory of veterinary and sanitary examination of the market of the city of Dnipro the estimation of milk of cows on organoleptic, physical and chemical sanitary and hygienic and safety indicators is carried out. The main part of milk comes for sale from personal subsidiary farms of the population in quality, mainly corresponds to 1 and 2 varieties. The milk density of cows averaged 27.9°A, the mass fraction of fat - 3.93%, protein content - 3.02%, titratable acidity - 18.9°T, SPM content 9%. Thus, the milk of cows meets the standards of basic fat and protein, and the titrated acidity, density and content of SPM - the state standard. The definition of the purity group showed that 36% of samples of cow's milk sold in market conditions were 1 group, 60% - 2 groups and 4% - 3 groups. The content of Cs-137 in the milk of cows sold on the market met the requirements of DR-2006.
Veterinary and sanitary examination of milk in the Dnipropetrovsk Regional State Laboratory of the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection
Keywords: молоко та молочні продукти; moloko ta molochni produkty; ветеринарно-санітарна експертиза; veterynarno-sanitarna ekspertyza; безпечність харчових продуктів; bezpechnist kharchovykh produktiv