Розвиток аграрної освіти та науки на Придніпров’ї ХІХ – початок ХХ ст.: сучасна українська історіографія - Прокопов, Вадим Юрійович; Prokopov, Vadym (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2024)
У статті розглядається, як сучасні українські історики досліджують розвиток аграрної освіти та науки на Придніпров’ї у XIX – поч. ХХ ст., що саме у фокусі вчених та в яких методологічні підходи використовуються. Автор стверджує, що Придніпров’я регіон, який має свої історичні та економічні особливості, адже об’єднаний потужною водною артерією – річкою Дніпро. Зазвичай так маркують території прилеглих до неї областей. У статті проаналізовано близько 30 різноманітних публікацій сучасних українських вчених з тематики сільськогосподарської освіти на Придніпров’ї. The article examines how modern Ukrainian historians investigate the development of agrarian education and science in the Dnieper region (Prydniprovia) in the 19th to early 20th centuries, focusing on the specific areas of interest for scholars and the methodological approaches utilized. The author argues that the Dnieper region is a territory with its own historical and economic peculiarities, as it is united by the powerful water artery - the Dnieper River. Typically, territories adjacent to it are marked as such. The article analyzes approximately 30 diverse publications by modern Ukrainian scholars on the topic of agricultural education in the Dnieper region.
Finansy, bankivska systema ta strakhuvannia v Ukraini: stan, problemy ta perspektyvy rozvytku v kryzovii ekonomitsi
Keywords: аграрна освіта; agricultural education; аграрна наука; agricultural science; історіографія; historiography; Придніпров’я; Prydniprovia; сільськогосподарські школи; agricultural schools.