Технологія виробництва молока в товаристві з обмеженою відповідальністю «Дніпро Н» Кам’янського району Дніпропетровської області - Шестопалова, Анастасія Романівна; Shestopalova, Anastasiia Romanivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета кваліфікаційної роботи полягала у вивченні технології виробництва молока в ТОВ «Дніпро Н». Для досягнення мети виконували такі завдання: проаналізували породні особливості стада, продуктивні, відтворювальні якості корів; вивчили технологію годівлі, утримання корів; визначили економічну ефективність виробництва молока; охарактеризували екологічні заходи середовища, охорону праці робітників. Об’єктом дослідження є стадо великої рогатої худоби, його породні, вікові особливості, молочна продуктивність та відтворювальна здатність. Предмет дослідження – промислова технологія виробництва молока корів. На молочному комплексі господарства розводять велику рогату худобу червоно-рябої молочної породи корів, загальною чисельністю 546 голів, із них 265 корів. За 2022 рік від корів отримані середні надої молока – 5480 кг жирністю – 3,11%. Відтворювальна здатність корів складає – 89,0%. Дійних корів утримують прив’язним способом. Всі виробничі процеси по догляду за молочним стадом механізовані і автоматизовані. Рентабельність виробництва молока – 22,4%. Meta kvalifikatsiinoi roboty poliahala u vyvchenni tekhnolohii vyrobnytstva moloka v TOV «Dnipro N». Dlia dosiahnennia mety vykonuvaly taki zavdannia: proanalizuvaly porodni osoblyvosti stada, produktyvni, vidtvoriuvalni yakosti koriv; vyvchyly tekhnolohiiu hodivli, utrymannia koriv; vyznachyly ekonomichnu efektyvnist vyrobnytstva moloka; okharakteryzuvaly ekolohichni zakhody seredovyshcha, okhoronu pratsi robitnykiv. Obiektom doslidzhennia ye stado velykoi rohatoi khudoby, yoho porodni, vikovi osoblyvosti, molochna produktyvnist ta vidtvoriuvalna zdatnist. Predmet doslidzhennia – promyslova tekhnolohiia vyrobnytstva moloka koriv. Na molochnomu kompleksi hospodarstva rozvodiat velyku rohatu khudobu chervono-riaboi molochnoi porody koriv, zahalnoiu chyselnistiu 546 holiv, iz nykh 265 koriv. Za 2022 rik vid koriv otrymani seredni nadoi moloka – 5480 kh zhyrnistiu – 3,11%. Vidtvoriuvalna zdatnist koriv skladaie – 89,0%. Diinykh koriv utrymuiut pryviaznym sposobom. Vsi vyrobnychi protsesy po dohliadu za molochnym stadom mekhanizovani i avtomatyzovani. Rentabelnist vyrobnytstva moloka – 22,4%.
Tekhnolohiia vyrobnytstva moloka v tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Dnipro N» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: червоно-ряба молочна порода корів; chervono-riaba molochna poroda koriv; технологія виробництва молока; tekhnolohiia vyrobnytstva moloka; молочна продуктивність корів; molochna produktyvnist koriv