Зниження життедіяльності у сортів пшениці озимої при дії епімутагену - Окселенко, Олег Миколайович; Okselenko, Oleh; Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola (Херсонський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Мутагенна депресія як явище, що спостерігається в першому поколінні при дії генетично-активними чинниками обумовлює придатність певного агенту та його відповідної концентрації до практичних завдань з генетичного поліпшення. Перспективним є випробування агентів, котрі викликають суттєво меншу кількість значимих порушень у спадковому апараті, але призводять до ефективного процесу генетичного поліпшення існуючих сортів та гібридів культурних рослин. Насіння 4 сортів пшениці озимої Перспектива Одеська, Соната Полтавська, Шпалівка та МІП Лада обробляли водним розчином Тритон-Х-305 у концентраціях 0,01%, 0,05%, 0,1%, 0,5%, контролем була вода. Експозиція була 24 години. В першому поколінні проводили моніторинг схожості та виживання після зимового періоду. Рівень стерильності визначали фарбуванням зразків пилку ацетокарміном. Для визначення депресійного впливу проводили структурний аналіз елементів врожайності. Факторний аналіз показав, що при дії епімутагену ключовим чинником мінливості (схожості та виживання) був генотип зразка, але також впливав і мутагенний чинник. Значимою була також і генотип-середовищна взаємодія, але в суттєво меншому ступені. Для усіх досліджених зразків характерна значима віддалена загибель. При по парному порівнянні статистично достовірно і по характеру реакції на агент відрізнявся лише генотип МІП Лада. Показники схожості та виживання в цілому достовірно від- творюють динаміку дії чинника. Концентрації в своїй дії залишились на рівні помірних та високих. Показник фертильності значимо більш відображає підвищення концентрації мутагену та не залежить від генотипу. Дія чинника була навіть слабшою та зупинилася на рівні помірних концентрацій. При дослідженні структури врожайності та за класифікаційним аналізом достовірно успішно можна виділити усі концентрації, з деякої змішаністю у активності другої та третьої, але ступінь групування показує, що чим вища концентрація епімутагену тим вища розрідженість групи у її реакції. За результатами аналізу виділилися ознаки схожості, виживання, фертильності, висоти рослини, ваги зерна з головного колосу та МТЗ. Тритон-Х-305 як чинник що викликає мутагенну депресію показав себе в цілому в діапазоні застосованих концентрацій як агент помірної дії, рівень ЛД50 або РД50 не досягнутий за жодною з ознак. Чинник проявлю вищу активність впливу на деякі ознаки (виживання, фертильність. Mutagenic depression as a phenomenon observed in the first generation under the action of genetically active factors determines the suitability of a certain agent and its corresponding concentration for practical tasks of genetic improvement. It is promising to test agents that cause a significantly smaller number of significant violations in the hereditary apparatus, but lead to an effective process of genetic improvement of existing varieties and hybrids of cultivated plants. Seeds of 4 winter wheat varieties Perspektyva Odeska, Sonata Poltavska, Shpalivka and MIP Lada were treated with an aqueous solution of Triton-X-305 in concentrations of 0.01%, 0.05%, 0.1%, 0.5%, the control was water. Exposure was 24 hours. Germination and survival after the winter period were monitored in the first generation. The level of sterility was determined by staining pollen samples with acetocarmine. Structural analysis of yield elements was carried out to determine the depressive effect. Factor analysis showed that the key factor of variability (similarity and survival) during epimutagen action was the genotype of the sample, but the mutagenic factor also influenced it. The genotype-environment interaction was also significant, but to a significantly lesser degree. All the studied samples were characterized by a significant remote death. In a pairwise comparison, only the genotype MIP Lada differed statistically reliably and in terms of the nature of the reaction to the agent. Similarity and survival indicators in general reliably reproduce the dynamics of the factor's action. Concentrations in their effect remained at the level of moderate and high. The trait of fertility significantly more reflects the increase in the concentration of the mutagen and does not depend on the genotype. The effect of the factor was even weaker and stopped at the level of moderate concentrations. When studying the yield structure and according to the classification analysis all concentrations can be reliably isolated successfully, with some mixing in the activity of the second and third, but the degree of grouping shows that the higher the concentration of the epimutagen, the higher the group's rarity in its reaction. Based on the results of the analysis, the characteristics of germination, survival, fertility, plant height, grain weight from the main spike and TGW were distinguished. Triton-X-305 as a factor causing mutagenic depression showed itself in general in the range of applied concentrations as an agent of moderate action, the level of LD50 or RD50 was not reached by any of the signs. The factor will show a higher activity of influence on some signs (survival, fertility
Reduction of life activity for winter wheat varieties under the action of epimutagen
Keywords: пшениця озима; winter wheat; епімутаген; epimutagen; мутагенна депресія; mutagen depression; перше покоління; firs generation