Прогнозована і фактична племінна цінність бугаїв-плідників - Пришедько, Володимир Михайлович; Pryshedko, Vladimir M.; Pryshedko, V. M.; Pryshedko, V.; Prishedko, V.; Pryshed’ko, Vladimir; Pryshedko, Volodymyr; Pryshedko, Volodymyr Mykhailovych (МЦМіД, 2021)
Метою роботи було дослідити прогнозовану, а також фактичну племінну цінність бугаїв-плідників голштинської породи за результатами їх використання для відтворення стада. Встановлено, що найвищі показники продуктивності мали дочки бугая з ІІ групи, РПЦ якого за надоєм становить: 8990 кг., вмістом жиру в молоці 3,83 %, кількістю молочного жиру 344,0 кг., вмістом білка 3,26 % та кількістю молочного білка 293,0 кг. Вони переважали ровесниць, що походять від плідника з І групи за надоєм за 305 днів першої лактації на 860 кг., вмістом жиру в молоці – на 0,02% та кількістю молочного жиру – на 33,8 кг. Вони також мали перевагу за надоєм порівняно із середнім показником первісток по стаду на 433 кг. Дочки плідника з ІІ групи також дещо переважали за продуктивністю ровесниць, які походять від плідника з ІІІ групи, але різниця не суттєва, що очевидно пов’язано з порівняно не великою різницею за РПЦ між цими бугаями. Прогнозована племінна цінність піддослідних бугаїв виявилася досить близькою до отриманих нами результатів випробування за якістю нащадків. Проте все ж перевірка за продуктивністю дочок в конкретних умовах господарства за інтенсивної технології виробництва є визначальною у селекції бугаїв, оскільки саме вона відображає ступінь фактичної реалізації генетичної цінності плідників. Підвищити генетичний потенціал стад можливо шляхом виключення з селекційного процесу плідників з нижчою племінною цінністю. The aim of the work was to investigate the predicted as well as the actual breeding value of breeding bulls Holstein breed as a result of their use to reproduce the herd. It was found that the highest productivity figures were the daughters of bulls from group II, ROC whose milk yield is: 8990 kg., Fat content in milk 3.83%, milk fat content 344.0 kg., Protein content 3.26% and milk quantity protein 293.0 kg. They outnumbered their peers from the first group in 305 days of first lactation by 860 kg, fat content in milk - by 0.02% and the amount of milk fat - by 33.8 kg. They also had an advantage in milking compared to the average of the first-born herd by 433 kg. The daughters of the breeder from group II also slightly outperformed their peers from the breeder from group III, but the difference is not significant, which is obviously due to the relatively small difference in ROC between these bulls. The predicted breeding value of the experimental bulls was quite close to the results of our test on the quality of offspring. However, testing the productivity of daughters in specific farm conditions with intensive production technology is crucial in the selection of bulls, because it reflects the degree of actual realization of the genetic value of the offspring. It is possible to increase the genetic potential of herds by excluding breeders with lower breeding value from the selection process.
Predicted and actual breeding value of breeding bulls
Пришедько Володимир Михайлович https://orcid.org/0000-0002-7324-5458
Keywords: відтворення стада; herd reproduction; бугаї-плідники; breeding bulls; селекція; selection; прогнозована племінна цінність; predicted breeding value