Морфологічний склад крові у молодняку овець та його вплив на інтенсивність проходження окисно-відновних реакцій в організмі - Мокдат Санаа, Я. А.; Mokdat Sanaa, Y. A.; Микитюк, Віктор Васильович; Mykytiuk, V.; Mykytyuk, V. V.; Mykytiuk, V. V.; Mikityuk, V. V.; Mikitiuk, V. V.; Mykytiuk, Viktor; Mykytyuk, Viktor (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Мета. Дослідити особливості протікання окисно-відновних реакцій у розрізі статево-вікових груп ягнят придніпровської м’ясної породи у підсисний період вирощування. Матеріали і методи досліджень. На дослідному поголів’ї молодняку овець придніпровської м’ясної породи проводили визначення кількості еритроцитів, лейкоцитів та концентрацію гемоглобіну в крові. Результати досліджень. Встановлено, що у показниках морфологічного складу крові ягнят відзначаються не тільки вікові відмінності, а також і статеві. За цими показниками різновікові баранці мають виражену перевагу перед своїми однолітками - ярочками. Перевага баранців перед ярками перш за все полягає у більш високих показниках червоної крові. Баранці мають не тільки більшу кількість еритроцитів – 9,75-13,37 млн., а й більш високу концентрацію в них гемоглобіну. Високі показники червоної крові свідчать про наявність у баранців вищого рівня окисних процесів. Висновки. Статевий диморфізм суттєво впливає на характер і проходження обмінних і окисно-відновних процесів у молодняку овець. Ріст і розвиток баранців в ранньому постнатальному ембріогенезі є більш інтенсивний, про що свідчить морфологічний склад крові, де перевага за ключовими показниками червоної крові складає 25,3%. Meta. Doslidyty osoblyvosti protikannia okysno-vidnovnykh reaktsii u rozrizi statevo-vikovykh hrup yahniat prydniprovskoi miasnoi porody u pidsysnyi period vyroshchuvannia. Materialy i metody doslidzhen. Na doslidnomu poholivi molodniaku ovets prydniprovskoi miasnoi porody provodyly vyznachennia kilkosti erytrotsytiv, leikotsytiv ta kontsentratsiiu hemohlobinu v krovi. Rezultaty doslidzhen. Vstanovleno, shcho u pokaznykakh morfolohichnoho skladu krovi yahniat vidznachaiutsia ne tilky vikovi vidminnosti, a takozh i statevi. Za tsymy pokaznykamy riznovikovi barantsi maiut vyrazhenu perevahu pered svoimy odnolitkamy - yarochkamy. Perevaha barantsiv pered yarkamy persh za vse poliahaie u bilsh vysokykh pokaznykakh chervonoi krovi. Barantsi maiut ne tilky bilshu kilkist erytrotsytiv – 9,75-13,37 mln., a y bilsh vysoku kontsentratsiiu v nykh hemohlobinu. Vysoki pokaznyky chervonoi krovi svidchat pro naiavnist u barantsiv vyshchoho rivnia okysnykh protsesiv. Vysnovky. Statevyi dymorfizm suttievo vplyvaie na kharakter i prokhodzhennia obminnykh i okysno-vidnovnykh protsesiv u molodniaku ovets. Rist i rozvytok barantsiv v rannomu postnatalnomu embriohenezi ye bilsh intensyvnyi, pro shcho svidchyt morfolohichnyi sklad krovi, de perevaha za kliuchovymy pokaznykamy chervonoi krovi skladaie 25,3%.
Morfolohichnyi sklad krovi u molodniaku ovets ta yoho vplyv na intensyvnist prokhodzhennia okysno-vidnovnykh reaktsii v orhanizmi
Микитюк Віктор Васильович https://orcid.org/0000-0002-1346-490X
Keywords: інтенсивність росту; intensyvnist rostu; баранці; barantsi; ярки; yarky; морфологічний склад крові; morfolohichnyi sklad krovi