Особливості аеротехногенного забруднення ґрунтів важкими металами поблизу промислових зон - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Шупранова, Лариса Володимирівна; Shupranovа, Larysa (Чорноморський державний університет імені Петра Могили, 2012)
Досліджені особливості аеротехногенного забруднення ґрунтів у промислових зонах м. Орджонікідзе і Дніпропетровська. Оцінка сумарної токсичности важких металів проведена з використаннм проростків редису у якості биотесту. Показано, що варіабельність хімічного складу ґрунтів з разных зон техногенного забруднення призводить до суттєвої реорганізації білкової системи. The peculiarities of airborne soil pollution in the industrial sites of Ordzhonikidze and Dnipropetrovsk cities were studied. The heavy metals total toxicity assessment has ben conducted with radish seedlings using as biological test. It has been shown, that the variability of chemical content of soils from different technogenic sites lead to active reorganization in protein system.
Features of aerotechnogenic soil contamination with heavy metals near industrial zones
Keywords: забруднення ґрунтів; soil pollution; токсичність важких металів; heavy metal toxicity; аеротехногенне забруднення; environmental contamination