Phytotherapy : Considerations for athletes and athletic trainers - Baydas, G.; Байдас, Г.; Uca, M.; Ука, М.; Nedzvetsky, Victor S.; Nedzvetsky, V. S.; Nedzvetsky, Viktor; Nedzvetsky, Victor; Nezdvetsky, V.; Недзвецький, Віктор Станіславович (Oles Honchar Dnipropetrovsk National University, 2024)
Recently, the increased availability and popularity of herbal supplements have created an environment of misinformation for both patients and healthcare providers. The rich bioactive compounds found in plants, such as polyphenols, flavonoids, alkaloids, terpenes, and glycosides, have been shown to exhibit anti-inflammatory, antioxidant, antimicrobial, and immuneboosting effects. Each plant possesses a unique chemical structure and therapeutic properties. Notably, many plants contain antioxidant components that prevent cell damage and slow down the aging process. Research has demonstrated that these properties play a significant role in preventing chronic diseases and contributing to a healthy lifestyle. Taraxacum officinale exhibits antidiabetic effects, while Panax ginseng enhances physical and mental performance. Studies indicate that these plants have a wide range of potential effects due to the diverse and numerous bioactive compounds they contain. Zingiber officinale and Taraxacum officinale are effective in addressing digestive issues. Additionally, Curcuma longa stands out for its antiinflammatory properties, Hypericum perforatum for its antidepressant effects, Achillea millefolium for promoting vitality, Tribulus terrestris for improving sexual health and performance, Urtica dioica for its anti-inflammatory and detoxifying effects, Rhodiola rosea for stress reduction, and Echinacea purpurea for boosting immunity. Of course, the effects of these herbal products on human health are not limited to the benefits mentioned above. All individuals using these products, particularly athletes and athletic trainers, must be able to identify their effectiveness and potential risks, as well as select the appropriate products and dosages. It's important to recognize that, despite their many benefits, these products can have adverse effects ranging from mild to life-threatening when used irresponsibly. Athletes tend to use herbal supplements more than non-athletes. Therefore, professional athletes, particularly those who are involved in sports competitions and have to exercise healthily, must pay attention to the warnings of their doctors and athletic trainers when using herbal supplements in order not to negatively affect their performance. This review aims to assess the health benefits and potential adverse effects of commonly used herbal products and offer relevant recommendations. Останнім часом зростання доступності та популярності рослинних добавок створило середовище дезінформації як для пацієнтів, так і для медичних працівників. Багаті біоактивні сполуки, що містяться в рослинах, такі як поліфеноли, флавоноїди, алкалоїди, терпени та глікозиди, проявляють протизапальну, антиоксидантну, антимікробну та імуностимулюючу дію. Кожна рослина має унікальну хімічну структуру та терапевтичні властивості. Примітно, що багато рослин містять антиоксидантні компоненти, які запобігають пошкодженню клітин та уповільнюють процес старіння. Дослідження показали, що ці властивості відіграють значну роль у запобіганні хронічним захворюванням та сприяють здоровому способу життя. Taraxacum officinale має протидіабетичну дію, тоді як Panax ginseng покращує фізичну та розумову працездатність. Дослідження показують, що ці рослини мають широкий спектр потенційних ефектів завдяки різноманітним та численним біоактивним сполукам, які вони містять. Zingiber officinale та Taraxacum officinale ефективні у вирішенні проблем з травленням. Крім того, куркума довга (Curcuma longa) виділяється своїми протизапальними властивостями, звіробій продірявлений (Hypericum perforatum) – антидепресивною дією, ахіллея тисячолистий (Achillea millefolium) – сприяє життєздатності, якорці сланкі (Tribulus terrestris) – покращує сексуальне здоров'я та продуктивність, кропива дводомна (Urtica dioica) – має протизапальну та детоксикаційну дію, родіола рожева (Rhodiola rosea) – знижує стрес, а ехінацея пурпурова (Echinacea purpurea) – зміцнює імунітет. Звичайно, вплив цих рослинних продуктів на здоров'я людини не обмежується вищезазначеними перевагами. Усі особи, які використовують ці продукти, особливо спортсмени та спортивні тренери, повинні вміти визначати їхню ефективність та потенційні ризики, а також вибирати відповідні продукти та дозування. Важливо розуміти, що, незважаючи на численні переваги, ці продукти можуть мати побічні ефекти, починаючи від легких і закінчуючи небезпечними для життя, при безвідповідальному використанні. Спортсмени схильні використовувати рослинні добавки частіше, ніж неспортсмени. Тому професійні спортсмени, особливо ті, хто бере участь у спортивних змаганнях і повинен займатися здоровими фізичними вправами, повинні звертати увагу на попередження своїх лікарів та спортивних тренерів під час використання рослинних добавок, щоб не вплинути негативно на свою продуктивність. Цей огляд має на меті оцінити користь для здоров'я та потенційні побічні ефекти широко використовуваних рослинних продуктів і запропонувати відповідні рекомендації.
Фітотерапія : рекомендації для спортсменів та спортивних тренерів
Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: medicinal plants; лікарські рослини; herbal medicines; фітопрепарати; exercise; фізичні вправи; alternative medicine; альтернативна медицина; adverse effects; побічні ефекти