Підвищення довговічності трибоспряжень застосуванням оливних присадок торгової марки «Мегафорс» - Владімеров, Олексій Олексійович; Vladimerov, Oleksii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Наведений аналіз фулереновмісних оливних присадок, що випуска-ються під торговою маркою «Мегафорс» показав, що наявність в них фулеренів може сприяти підвищенню довговічності трибоспряжень, у тому числі і в двигунах внутрішнього згоряння. При дослідженні триботехнічних характеристик оливних присадок, використовували схему тертя «диск-колодка», процес тертя реалізовувався на машині тертя СМЦ-2, шорсткість поверхонь тертя вимірювали за допомогою профілометру 256. Результати лабораторних досліджень свідчать, що найбільший позитивний вплив на зменшення шорсткості поврехні має композиція «Олива + 05» - в 1,68 рази нижчий показник, ніж у випадку застосування чистої оливи. Виходячи з цих результатів, можемо припустити, що довговічність експлуатацї трибоспряжень, як складова комплескного показника надійності також зросте в середньому в 1,5 рази. Доведено, що всі запропоновані композиції «Мегафорс» знижують шорсткість поверхін на 59…64 %. У розділі, присвяченому питанням охорони та безпеки праці при роботі з фулереновмісними матеріалами, розроблено додаткові заходи щодо безпечного поводження працівників з такими матеріалами. Показано, що вплив фулеренів та їх розчинів на організм людини потребує подальшого вивчення. Розраховано, що впровадження оливної присадки «Мегафорс» є економічно доцільним і економічний ефект до досягнення пробігу 300 тис. складе 23 040 грн, а після – 45 930 грн. Navedenyi analiz fulerenovmisnykh olyvnykh prysadok, shcho vypuska-yutsia pid torhovoiu markoiu «Mehafors» pokazav, shcho naiavnist v nykh fulereniv mozhe spryiaty pidvyshchenniu dovhovichnosti trybospriazhen, u tomu chysli i v dvyhunakh vnutrishnoho zghoriannia. Pry doslidzhenni trybotekhnichnykh kharakterystyk olyvnykh prysadok, vykorystovuvaly skhemu tertia «dysk-kolodka», protses tertia realizovuvavsia na mashyni tertia SMTs-2, shorstkist poverkhon tertia vymiriuvaly za dopomohoiu profilometru 256. Rezultaty laboratornykh doslidzhen svidchat, shcho naibilshyi pozytyvnyi vplyv na zmenshennia shorstkosti povrekhni maie kompozytsiia «Olyva + 05» - v 1,68 razy nyzhchyi pokaznyk, nizh u vypadku zastosuvannia chystoi olyvy. Vykhodiachy z tsykh rezultativ, mozhemo prypustyty, shcho dovhovichnist ekspluatatsi trybospriazhen, yak skladova komplesknoho pokaznyka nadiinosti takozh zroste v serednomu v 1,5 razy. Dovedeno, shcho vsi zaproponovani kompozytsii «Mehafors» znyzhuiut shorstkist poverkhin na 59…64 %. U rozdili, prysviachenomu pytanniam okhorony ta bezpeky pratsi pry roboti z fulerenovmisnymy materialamy, rozrobleno dodatkovi zakhody shchodo bezpechnoho povodzhennia pratsivnykiv z takymy materialamy. Pokazano, shcho vplyv fulereniv ta yikh rozchyniv na orhanizm liudyny potrebuie podalshoho vyvchennia. Rozrakhovano, shcho vprovadzhennia olyvnoi prysadky «Mehafors» ye ekonomichno dotsilnym i ekonomichnyi efekt do dosiahnennia probihu 300 tys. sklade 23 040 hrn, a pislia – 45 930 hrn.
Pidvyshchennia dovhovichnosti trybospriazhen zastosuvanniam olyvnykh prysadok torhovoi marky «Mehafors»
Keywords: олива; olyva; присадки; prysadky; коефіцієнт тертя; koefitsiient tertia; знос; znos; надійність; nadiinist