Technological Aspects of Optimizing the Feeding of Honey Bee Colonies - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2026)
The thesis considers modern approaches to optimizing the feeding of honey bee colonies under current climatic and environmental challenges. Particular attention is paid to stimulating feeding, “Kandy”-type feed pastes, and protein supplements during critical periods of colony development. It was shown that balanced feeding systems improve overwintering success, colony viability, and theintensity of spring development. Optimization of feeding technologies is an important direction for increasing the efficiency andsustainability of modern beekeeping. У тезах розглянуто сучасні підходи до оптимізації годівлі бджолиних сімей в умовах кліматичних та екологічних змін. Особливу увагу приділено використанню стимулювальної підгодівлі, кормових паст типу «Канді» та білкових добавок у критичні періоди розвитку бджіл. Показано, що збалансована система годівлі сприяє покращенню зимівлі, підвищенню життєздатності та інтенсивності розвитку бджолиних сімей. Оптимізація технологій годівлі є важливим напрямом підвищення ефективності сучасного бджільництва.
Технологічні аспекти оптимізації годівлі бджолиних сімей
Keywords: beekeeping; бджільництво; bee feeding; годівля бджіл; feed pastes; кормові пасти; overwintering; зимівля бджіл; stimulating feeding; стимулювальна підгодівля