Обґрунтування мінливості морфометричних характеристик судака звичайного Sander lucioperca Дніпровського водосховища - Васильченко, Микола Володимирович; Vasylchenko, Mykola Volodymyrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Досліджено видовий склад іхтіофауни та визначено морфометричні характеристики звичайного судака Sander lucioperca Дніпровського водосховища в межах Дніпропетровської області. Використано різноманітні теоретичних та емпіричних методів, щоб ознайомитися, зібрати, обробити, та проаналізувати інформацію з різних джерел, в тому числі від управління державного агентства рибного господарства у Дніпропетровській області. Встановлено, що іхтіофауна водосховища має певний видовий склад, який був об’єктом уваги під час моніторингу. Деякі види риб відзначаються особливою активністю або відмінностями у своєму розподілі в зоні дослідження. Зроблено висновок, про важливі аспекти стану іхтіофауни в Дніпропетровському водосховищі, що може мати значущий вплив на екосистему водоймища та сприяти раціональному управлінню рибними ресурсами в даному регіоні. Одержані результати можуть бути використані при розробці ефективних стратегій управління рибним господарством, а також в подальших дослідженнях в галузі охорони біорізноманіття та природних водних ресурсів. Doslidzheno vydovyi sklad ikhtiofauny ta vyznacheno morfometrychni kharakterystyky zvychainoho sudaka Sander lucioperca Dniprovskoho vodoskhovyshcha v mezhakh Dnipropetrovskoi oblasti. Vykorystano riznomanitni teoretychnykh ta empirychnykh metodiv, shchob oznaiomytysia, zibraty, obrobyty, ta proanalizuvaty informatsiiu z riznykh dzherel, v tomu chysli vid upravlinnia derzhavnoho ahentstva rybnoho hospodarstva u Dnipropetrovskii oblasti. Vstanovleno, shcho ikhtiofauna vodoskhovyshcha maie pevnyi vydovyi sklad, yakyi buv obiektom uvahy pid chas monitorynhu. Deiaki vydy ryb vidznachaiutsia osoblyvoiu aktyvnistiu abo vidminnostiamy u svoiemu rozpodili v zoni doslidzhennia. Zrobleno vysnovok, pro vazhlyvi aspekty stanu ikhtiofauny v Dnipropetrovskomu vodoskhovyshchi, shcho mozhe maty znachushchyi vplyv na ekosystemu vodoimyshcha ta spryiaty ratsionalnomu upravlinniu rybnymy resursamy v danomu rehioni. Oderzhani rezultaty mozhut buty vykorystani pry rozrobtsi efektyvnykh stratehii upravlinnia rybnym hospodarstvom, a takozh v podalshykh doslidzhenniakh v haluzi okhorony bioriznomanittia ta pryrodnykh vodnykh resursiv.
Obgruntuvannia minlyvosti morfometrychnykh kharakterystyk sudaka zvychainoho Sander lucioperca Dniprovskoho vodoskhovyshcha
Keywords: Дніпровське водосховище; Dniprovske vodoskhovyshche; морфометричні характеристики; morfometrychni kharakterystyky; Sander lucioperca; Sander lucioperca; іхтіофауна; ikhtiofauna