Поширення та особливості клінічного прояву хламідіозу у собак - Марчук, Микола Миколайович; Marchuk, M.; Ващук, Олена Миколаївна; Vashchuk, Olena; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V. (Научн. информ. центр «Знание», 2016)
Встановлено, що в племінному підприємстві «Звездное счастье» кінологічної спілки України Криворізького району Дніпропетровської області збудниками хламідіозу у собак є Chlamydia abortus (80 %), Chlamydia psittaci (5 %) та Chlamydia pecorum (15 %), яким частіше хворіли суки віком 1-6 років та цуценята до 6-ти місячного віку в весняно-осінній період. Найбільш розповсюдженою формою хламідіозу була генітальна. Зазначена форма характеризувалась безпліддям, прихованми й клінічно вираженими абортами, народженням мертвих та нежиттєздатних цуценят. Established that in breeding company «Star happiness» Dog Trraining Union of Ukraine Krivoy Rog district in Dnipropetrovsk region the pathogen agents of dogs Chlamydiosis are Chlamydia abortus (80 %), Chlamydia psittaci (5 %) and Chlamydia pecorum (15 %), which more often effected females dogs age of 1-6 years and puppies up to 6 months of age in the spring-autumn period. The most common form of chlamydiosis was the genital form. This form characterized by infertility, hidden and clinically manifested abortions , stillborn and nonviable pups.
Spreading and particularity of clinical manifestations of dogs chlamydiosis
Keywords: собаки; dogs; хламідіоз; chlamydiosis; цуценята; pups; генітальна форма; genital form; безпліддя; infertility; аборт; abortions