Аналіз конструктивних особливостей машин для очищення насіння рицини - Теслюк, Геннадій Володимирович; Tesliuk, Hennadii; Головченко, Валентин Володимирович; Golovchenko, Valentyn (ЦНТУ, 2025)
У статті проведено аналіз сучасного стану розвитку технологій очищення насіння рицини та виявлено основні недоліки існуючих рішень. Встановлено, що традиційні методи лущення, засновані на механічному впливі (тертя, стиснення, удар), мають низьку ефективність, призводять до значного пошкодження насіння та потребують удосконалення для підвищення якості очищення. Проведено класифікації принципових схем будови робочих зон машин для розлущування плоду та відокремлення насіння рицини та машин для очищення насіннєвої суміші. Встановлено, що під час технологічних операцій розлущування плоду і відокремлення насіння рицини утворюється суміш, яка містить три основні компоненти: нерозлущені або частково розлущені плоди (великі важкі компоненти), насіння рицини (середні компоненти) і лушпиння (маленькі легкі компоненти). У цьому випадку найкраще використовувати аеродинамічну сепарацію суміші з елементами решітного сепаратора. З урахуванням цього складено технологічну схему машини для очищення насіння рицини, основними робочими органами якої є нерухома гумова дека, рухомий вертикальний конусоподібний гумовий валок, решето і циклонний сепаратор. Надалі передбачено розробку конструкції машини для очищення насіння рицини на базі розробленої технологічної схеми, обґрунтування її конструктивно-технологічних параметрів, виготовлення і впровадження у виробництво. U statti provedeno analiz suchasnoho stanu rozvytku tekhnolohii ochyshchennia nasinnia rytsyny ta vyiavleno osnovni nedoliky isnuiuchykh rishen. Vstanovleno, shcho tradytsiini metody lushchennia, zasnovani na mekhanichnomu vplyvi (tertia, stysnennia, udar), maiut nyzku efektyvnist, pryzvodiat do znachnoho poshkodzhennia nasinnia ta potrebuiut udoskonalennia dlia pidvyshchennia yakosti ochyshchennia. Provedeno klasyfikatsii pryntsypovykh skhem budovy robochykh zon mashyn dlia rozlushchuvannia plodu ta vidokremlennia nasinnia rytsyny ta mashyn dlia ochyshchennia nasinnievoi sumishi. Vstanovleno, shcho pid chas tekhnolohichnykh operatsii rozlushchuvannia plodu i vidokremlennia nasinnia rytsyny utvoriuietsia sumish, yaka mistyt try osnovni komponenty: nerozlushcheni abo chastkovo rozlushcheni plody (velyki vazhki komponenty), nasinnia rytsyny (seredni komponenty) i lushpynnia (malenki lehki komponenty). U tsomu vypadku naikrashche vykorystovuvaty aerodynamichnu separatsiiu sumishi z elementamy reshitnoho separatora. Z urakhuvanniam tsoho skladeno tekhnolohichnu skhemu mashyny dlia ochyshchennia nasinnia rytsyny, osnovnymy robochymy orhanamy yakoi ye nerukhoma humova deka, rukhomyi vertykalnyi konusopodibnyi humovyi valok, resheto i tsyklonnyi separator. Nadali peredbacheno rozrobku konstruktsii mashyny dlia ochyshchennia nasinnia rytsyny na bazi rozroblenoi tekhnolohichnoi skhemy, obgruntuvannia yii konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv, vyhotovlennia i vprovadzhennia u vyrobnytstvo.
Analiz konstruktyvnykh osoblyvostei mashyn dlia ochyshchennia nasinnia rytsyny
Keywords: рицина; rytsyna; насіння; nasinnia; плід; plid; лушпиння; lushpynnia; насіннєва суміш; nasinnieva sumish