Ветеринарно-санітарна оцінка молока різних торгових марок в умовах лабораторії кафедри паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Слободян, Аліна Ігорівна; Slobodian, Alina Ihorivna (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
У дипломній роботі розглянуті актуальні питання та обґрунтовані основні напрямки виробництва високоякісного молока. Була визначена та порівняна динаміка змін кількості соматичних клітин у літній і зимовий періоди в питному молоці різних торгових марок: «Злагода», «Простоквашино», «Слов'яночка», яке реалізується у торгівельній мережі м. Дніпро. Досліджували по 5 проб молока кожного виробника, всього було досліджено 30 проб. Молоко торгових марок «Простоквашино», «Слов’яночка» за показником кількості соматичних клітин влітку та взимку відповідає вимогам ДСТУ 3662-97 і відноситься до екстра та вищого ґатунку (≤ 400 тис./см3). Молоко торгової марки «Злагода» у літній період відноситься до другого ґатунку за вимогами до сировини (≤ 800 тис./см3), а у зимовий період взагалі не відповідає вимогам до якості молока. U dyplomnii roboti rozghlianuti aktualni pytannia ta obgruntovani osnovni napriamky vyrobnytstva vysokoiakisnoho moloka. Bula vyznachena ta porivniana dynamika zmin kilkosti somatychnykh klityn u litnii i zymovyi periody v pytnomu molotsi riznykh torhovykh marok: «Zlahoda», «Prostokvashyno», «Slovianochka», yake realizuietsia u torhivelnii merezhi m. Dnipro. Doslidzhuvaly po 5 prob moloka kozhnoho vyrobnyka, vsoho bulo doslidzheno 30 prob. Moloko torhovykh marok «Prostokvashyno», «Slovianochka» za pokaznykom kilkosti somatychnykh klityn vlitku ta vzymku vidpovidaie vymoham DSTU 3662-97 i vidnosytsia do ekstra ta vyshchoho gatunku (≤ 400 tys./sm3). Moloko torhovoi marky «Zlahoda» u litnii period vidnosytsia do druhoho gatunku za vymohamy do syrovyny (≤ 800 tys./sm3), a u zymovyi period vzahali ne vidpovidaie vymoham do yakosti moloka.
Veterynarno-sanitarna otsinka moloka riznykh torhovykh marok v umovakh laboratorii kafedry parazytolohii ta veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy Dniprovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu
Keywords: метод Прескота-Бріда; Prescott and Breed method; коров’яче молоко; cow's milk; соматичні клітини; somatic cells; мазки молока; milk films; метод Май-Грюнвальда; May-Grunwald method