Stem production of Scots pine and black locust stands in Ukraine’s Northern Steppe - Lovynska, Viktoriia; Ловинська, Вікторія Миколаївна; Lakyda, Petro; Лакида, Петро; Sytnyk, Svitlana; Ситник, Світлана; Lakyda, Іvan; Лакида, Іван; Grithan, Yuriy; Грицан, Юрій Іванович; Hetmanchuk, Anotoliy; Гетьманчук, Анатолій (Czech Academy of Agricultural Sciences, 2019)
The research paper presents the results of the assessment of the annual stem production of Scots pine (Pinus sylvestris L.) and black locust (Robinia pseudoacacia L.) stands within the Northern Steppe of Ukraine. The research team has developed two- and three-factor regression models for assessing the live biomass stocks for the fractions of the wood and bark of the stems of the Scots pine and black locust stands. The paper also presents the dependences of the live biomass of the components of the stems of the stands on their selected biometric parameters. The direct positive correlation between the fractions of the wood, bark, and stem in total with the factors of age, mean diameter, mean height and stand density for both the studied species has been identified. The results include the distribution of the total stem production of the Scots pine and black locust stands by the state forestry enterprises of the Dnipro region. The mean annual stem production of Scots pine is characterised by lower values (stem wood –2.91 t•ha–1•yr–1, stem bark –0.38 t•ha–1•yr–1) compared with the investigated species – black locust with the stem wood 4.94 t•ha–1•yr–1 and stem bark 1.70 t•ha–1•yr–1. У дослідницькому документі представлені результати оцінки щорічного вирощування стебла сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) та чорної сарани (Robinia pseudoacacia L.) у межах Північного степу України. Дослідницька група розробила дво- та трифакторні регресійні моделі для оцінки запасів живої біомаси для фракцій деревини та кори стебел деревців сосни та чорної сарани. У статті також представлені залежності живої біомаси компонентів стебел насаджень від обраних ними біометричних параметрів. Виявлено пряму позитивну кореляцію між частками деревини, кори та стебла загалом із коефіцієнтами віку, середнього діаметра, середньої висоти та щільності насадження для обох досліджуваних видів. Результати включають розподіл загального виробництва стебла дерев сосни та чорної сарани державними лісогосподарськими підприємствами Дніпровської області. Середньорічне вироблення стебла сосни звичайної характеризується меншими значеннями (стебло деревини –2,91 т • га – 1 • рік – 1, кора стебла –0,38 т • га – 1 • рік – 1) порівняно з досліджуваним видом - сарана чорна зі стебловим деревом 4,94 т • га – 1 • рік – 1 та корою стебла 1,70 т • га – 1 • рік – 1.
Стеблове виробництво сосни звичайної та чорної сарани в Північному Cтепу України
Keywords: Pinus sylvestris L.; Pinus sylvestris L.; Robinia pseudoacacia L.; Robinia pseudoacacia L.; current annual increment; поточний річний приріст; allometric models; аллометрічні моделі; age structure; вікова структура