Моніторинг досліджень радіоактивності в рекреаційних зонах м. Дніпро на прикладі ділянок озера Ломівське та озера Куряче в умовах сьогодення - Булейко, Алла Андріївна; Buleyko, A. A.; Buleyko, Alla; Buleyko, А.; Buleiko, Alla (Херсонський ДАЕУ, 2025)
У статті представлено результати моніторингу досліджень бета-, гаммавипромінювання рекреаційних зон м. Дніпро на прикладі ділянок Озера Ломівське та Озера Куряче в сучасних умовах. На сьогоднішній час дане питання є актуальним через не задовільну радіоекологічну ситуацію в області, особливо в час, коли ідуть бойові дії в Україні. Наша задача постійно моніторити радіоактивність, для створення безпечних рекреаційних зон. Було проведено розгляд і аналіз літературних джерел про вплив на здоров’я людей радіоактивних відходів, спричинених аварією на Чорнобильській АЕС та повномасштабним російським вторгненням, здійснено вимірювання ступеня γ-випромінення та β-випромінювання в 2024 році за допомогою дозиметра РКСБ-104. Виміряно рівень гамма- та бета-випромінювання на рекреаційних ділянках Озера Ломівське та Озера Куряче, побудовані графіки та діаграми відмінностей на даних пробних площах. Здійснено порівняльну характеристику для визначення ступеня γ-випромінення та β-випромінювання на рекреаційних ділянках Озера Ломівське та Озера Куряче. Встановлено, що найвищі показники спостерігаються на пробних площах, які найближче розташовуються до автомобільної магістралі – Донецьке шосе. Слід припустити, що внаслідок згорання нафтопродуктів у їх залишках містяться важкі метали. Через близькість Ломівського плеса до великих промислових підприємств, що розташовуються на правому березі міста на його територію з пиловими масами потрапляють відходи важкої промисловості. Рекомендовано рекомендується вживати заходи з обмеження доступу до зон з підвищеним радіаційним фоном з метою запобігання можливих негативних наслідків для відвідувачів та місцевого населення. На основі вищезазначених проведених досліджень рекомендовано проводити регулярний моніторинг рівня гама- та бета-випромінювання на природних та штучних водоймах, що розташовуються в межах населених пунктів, особливо на ділянках, які активно використовуються місцевими мешканцями для рекреації. The article presents the results of monitoring studies of beta and gamma radiation in recreational areas of the city. Dnipro on the example of Lomivske Lake and Kuryachoe Lake sites in modern conditions. Today, this issue is relevant because of the unsatisfactory radioecological situation in the region, especially at a time when military operations are taking place in Ukraine. Our task is to constantly monitor radioactivity to create safe recreational areas. A review and analysis of literature sources on the impact on human health of radioactive waste caused by the Chornobyl accident and the full-scale Russian invasion was conducted, and the degree of γ-radiation and β-radiation in 2024 was measured using a dosimeter РКСБ-104. The level of gamma and beta radiation was measured at the recreational areas of Lake Lomivske and Lake Kuryachne, and graphs and diagrams of differences in these test areas were constructed. A comparative characterization was carried out to determine the degree of γ-radiation and β-radiation in the recreational areas of Lake Lomivske and Lake Kuryachoe. It was found that the highest indicators are observed in the test areas closest to the highway – Donetsk highway. It should be assumed that as a result of the combustion of petroleum products, their residues contain heavy metals. Due to the proximity of the Lomivskyi Pleso to large industrial enterprises located on the right bank of the city, heavy industrial waste enters its territory with dust masses. It is recommended to take measures to restrict access to areas with increased radiation background in order to prevent possible negative consequences for visitors and the local population. Based on the above-mentioned studies, it is recommended to regularly monitor the level of gamma and beta radiation in natural and artificial bodies of water located within settlements, especially in areas actively used by local residents for recreation.
Monitoring of radioactivity surveys in recreational areas of the city of Dnipro on the example of Lomivske lake and Kuryachne lake sites in today's conditions
Булейко Алла Андріївна http://orcid.org/0000-0002-1476-7232
Keywords: радіаційне забруднення; radiation pollution; моніторинг; monitoring; рекреаційні зони; recreational areas; радіаційний фон; radiation background; екосистеми; ecosystems