Паразитофауна риб - як біоiндикатор загального стану Самарської затоки у межах міста Самар - Перездрієнко, Андрій Олексійович; Perezdriienko, Andrii Oleksiiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню паразитофауни риб Самарської затоки з метою оцінки можливості використання паразитів риб як біоіндикаторів екологічного стану водних екосистем. У роботі проаналізовано сучасний стан проблеми біоіндикації водойм за допомогою паразитарних організмів, розглянуто особливості формування паразитофауни риб та її залежність від екологічних умов середовища. Проведено іхтіопаразитологічні дослідження риб досліджуваних акваторій, визначено видовий склад паразитів, показники інвазованості та екстенсивності інвазії різних видів риб. У результаті досліджень встановлено, що загальний рівень інвазованості риб у водоймах природного заповідника становить – 25,6 %, тоді як у Самарській затоці – 9,2 %. Виявлено суттєві відмінності у видовому складі паразитофауни досліджуваних водойм. У водоймах р. Самара зареєстровано п'ять видів паразитів, тоді як у Самарській затоці виявлено лише один вид – метацеркарії трематоди Posthodiplostomum cuticola. Встановлено залежність рівня інвазованості риб від екологічних особливостей окремих ділянок водойм, зокрема від проточності, ступеня замулення, розвитку водної рослинності та наявності проміжних господарів паразитів. Отримані результати підтверджують можливість використання паразитофауни риб як ефективного індикатора екологічного стану водойм та можуть бути використані під час проведення екологічного моніторингу, оцінки якості водного середовища та розробки заходів щодо охорони водних біоресурсів. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих даних природоохоронними установами, рибогосподарськими підприємствами та органами екологічного контролю для оцінки стану водних екосистем і збереження біорізноманіття. Кваліфікаційна робота бакалавра містить 62 сторінок, 3 таблиці, 11 рисунків, 1 додаток та список використаних джерел із 35 найменувань. The qualification thesis is devoted to the study of the fish parasitofauna of the Samara Bay and the water bodies of the in order to assess the possibility of using fish parasites as bioindicators of the ecological condition of aquatic ecosystems. The thesis analyzes the current state of bioindication of water bodies using parasitic organisms, considers the peculiarities of fish parasitofauna formation and its dependence on environmental conditions. Ichthyoparasitological studies of fish from the investigated water bodies were carried out, and the species composition of parasites, infection rates, and prevalence indices of various fish species were determined. The results showed that the overall infection rate of fish in the water bodies of the Dnipro-Oril Nature Reserve was 25.6%, whereas in the Samara Bay it was 9.2%. Significant differences in the species composition of the parasitofauna of the studied water bodies were revealed. Five parasite species were recorded in the Dnipro-Oril Nature Reserve, whereas only one species, the trematode metacercariae Posthodiplostomum cuticola, was detected in the Samara Bay. The dependence of fish infection levels on the ecological characteristics of individual water body sections was established, particularly on water flow, degree of siltation, development of aquatic vegetation, and the presence of intermediate hosts of parasites. The obtained results confirm the possibility of using fish parasitofauna as an effective indicator of the ecological condition of water bodies and may be applied in environmental monitoring, assessment of water quality, and development of measures for the conservation of aquatic biological resources. The practical significance of the study lies in the possibility of using the obtained data by environmental protection institutions, fishery enterprises, and environmental control authorities to assess the condition of aquatic ecosystems and preserve biodiversity. The Bachelor's qualification thesis comprises 62 pages, includes table 3, figures 11, and a list of 35 references.
Parazytofauna ryb - yak bioindykator zahalnoho stanu Samarskoi zatoky u mezhakh mista Samar
Keywords: паразитофауна риб; fish parasitofauna; біоіндикація; bioindication; Самарська затока; Samara Bay