Особливості вирощування соняшнику на солонцюватих ґрунтах - Макарова, Тетяна Костянтинівна; Makarova, Tetiana; Козлова, Ольга Василівна; Kozlova, Olga (My University, 2019)
У статті наведено спостереження за особливостями росту та розвитку рослин гібридів соняшнику за різних умов вирощування на солонцюватих ґрунтах. Представлено взаємозв’язок показників фотосинтетичної діяльності рослин гібрида соняшника Тунка. Встановлено графічний зв'язок показників урожаю надземної біомаси, площі асиміляційної поверхні, фотосинтетичного потенціалу та чистої продуктивності фотосинтезу соняшнику. Запропоновано проведення хімічної меліорації фосфогіпсом для зменшення процесів солонцювання ґрунтів. Висвітлено три види доз внесення меліоранту: меліоративну, екологічну та агрономічну. Обґрунтовано внесення у якості хімічного меліоранту продукт побічного виробництва мінеральних добрив: фосфогіпс. Визначено екологічно безпечну норму внесення фосфогіпсу при меліорації солонців та солонцюватих ґрунтів. Запропоновано способи розрахунку норм внесення фосфогіпсу на витіснення обмінного натрію для малонатрієвих солонців (методом Пфеффера в модифікації Молодцова, Ігнатової, 1990 р.); за допоглинанням ґрунтом кальцію (Гринченко О.М. 1980р.); за коагуляційно-пептизаційним методом (Лактіонов Б.І., 1963 р.). The article describes the features of growth and development of plants of sunflower hybrids under different conditions of cultivation on saline soils. The interrelation of photosynthetic activity indicators of plants of the Tunka sunflower hybrid is presented. The graphical correlation of aboveground biomass yield, surface area assimilation, photosynthetic potential and pure sunflower photosynthesis productivity was established. It is proposed to carry out chemical reclamation by phosphogypsum to reduce soil salinization processes. Three types of doses of ameliorant application are highlighted: ameliorative, environmental and agronomic. The introduction of a by-product of mineral fertilizer production: phosphogypsum is substantiated. The ecologically safe norm of introduction of phosphogypsum in the reclamation of saline and saline soils has been determined. The methods of calculation of the norms of introduction of phosphogypsum for displacement of exchange sodium for malodium salts are proposed (Pfeffer's method in modification by Molodtsov, Ignatova, 1990); calcium absorption by soil (Grinchenko O.M. 1980); by the coagulation-peptization method (B.I. Laktionov, 1963).
Features of growing sunflower on the solonetzic soils
Keywords: гібриди соняшнику; sunflower hybrids; фотосинтетичний потенціал; photosynthetic potential; чиста продуктивність фотосинтезу; net photosynthesis productivity; солонцюваті ґрунти; solonetzic soils; хімічна меліорація; chemical reclamation; фосфогіпс; phosphogypsum; норми внесення; application rates