Перспективи використання червонолистих декоративних форм рослин в урбанізованому середовищі на прикладі м. Дніпро - Тугай, Катерина Віталіївна; Tuhai, Kateryna Vitaliivna (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Мета роботи: визначення видового різноманіття червонолистих форм у розплідниках та у насадженнях різного призначення м. Дніпро. Методи дослідження: описовий, маршрутний, візуальний, камеральний, інвентаризаційний, статистичної обробки даних. Під час вивчення червонолистих форм рослин за містом та у м. Дніпро встановлено, що у паркових насадженнях міста виявлені такі рослини: Prunus cerasifera ‘Pissardii’, Acer platanoides ‘Royal Red’, Berberis thunbergii ‘Admiration’, Acer platanoides ‘Crimson King’, Fagus sylvatica ‘Purpurea’, Prunus virginiana ‘Shubert’. А у вуличних насадженнях зростають такі декоративні форми з червоними листками: Physocarpus opulifolius ‘Pursh Kuntze’, Berberis thunbergii ‘Admiration’, Acer platanoides ‘Purple Globe’, Prunus cerasifera ‘Pissardii’. Більшість червонолистих форм висаджені за містом, тобто в розплідниках. Наприклад, Acer platanoides ‘Royal Red’ зустрічаються як у місті, так і за містом, а ось Acer platanoides ‘Purple Globe’ шаровидної форми у місті дуже мало. У розплідниках висаджена Betula pendula Purpurea, а в місті немає жодного екземпляру. Високу декоративність у розплідниках мали такі види: Berberis thunbergii ‘Admiration’, Acer platanoides 'Royal Red'. Незначну декоративність мають рослини тих же культиварів у вуличних насадженнях. Meta roboty: vyznachennia vydovoho riznomanittia chervonolystykh form u rozplidnykakh ta u nasadzhenniakh riznoho pryznachennia m. Dnipro. Metody doslidzhennia: opysovyi, marshrutnyi, vizualnyi, kameralnyi, inventaryzatsiinyi, statystychnoi obrobky danykh. Pid chas vyvchennia chervonolystykh form roslyn za mistom ta u m. Dnipro vstanovleno, shcho u parkovykh nasadzhenniakh mista vyiavleni taki roslyny: Prunus cerasifera ‘Pissardii, Acer platanoides ‘Royal Red, Berberis thunbergii ‘Admiration, Acer platanoides ‘Crimson King, Fagus sylvatica ‘Purpurea, Prunus virginiana ‘Shubert. A u vulychnykh nasadzhenniakh zrostaiut taki dekoratyvni formy z chervonymy lystkamy: Physocarpus opulifolius ‘Pursh Kuntze, Berberis thunbergii ‘Admiration, Acer platanoides ‘Purple Globe, Prunus cerasifera ‘Pissardii. Bilshist chervonolystykh form vysadzheni za mistom, tobto v rozplidnykakh. Napryklad, Acer platanoides ‘Royal Red zustrichaiutsia yak u misti, tak i za mistom, a os Acer platanoides ‘Purple Globe sharovydnoi formy u misti duzhe malo. U rozplidnykakh vysadzhena Betula pendula Purpurea, a v misti nemaie zhodnoho ekzempliaru. Vysoku dekoratyvnist u rozplidnykakh maly taki vydy: Berberis thunbergii ‘Admiration, Acer platanoides Royal Red. Neznachnu dekoratyvnist maiut roslyny tykh zhe kultyvariv u vulychnykh nasadzhenniakh.
Perspektyvy vykorystannia chervonolystykh dekoratyvnykh form roslyn v urbanizovanomu seredovyshchi na prykladi m. Dnipro
Keywords: таксаційні показники; taksatsiini pokaznyky; червонолисті форми рослин; chervonolysti formy roslyn; розплідники; rozplidnyky; життєвий стан; zhyttievyi stan; декоративність; dekoratyvnist