Обґрунтування технології хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів функціонального призначення - Кузнєцова, Ксенія Ігорівна; Kuznietsova, Kseniia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Актуальність даної роботи обумовлена необхідністю удосконалення структури харчування населення шляхом створення продуктів функціонального призначення з підвищеною харчовою та біологічною цінністю. Хлібобулочні й борошняні кондитерські вироби, як продукти щоденного споживання, є доцільною основою для збагачення раціону фізіологічно цінними компонентами. Використання борошна з екструдованого насіння гарбуза дозволяє підвищити вміст білка, харчових волокон та біологічно активних речовин, а також сприяє розширенню асортименту конкурентоспроможної продукції оздоровчого спрямування. Aktualnist danoi roboty obumovlena neobkhidnistiu udoskonalennia struktury kharchuvannia naselennia shliakhom stvorennia produktiv funktsionalnoho pryznachennia z pidvyshchenoiu kharchovoiu ta biolohichnoiu tsinnistiu. Khlibobulochni y boroshniani kondyterski vyroby, yak produkty shchodennoho spozhyvannia, ye dotsilnoiu osnovoiu dlia zbahachennia ratsionu fiziolohichno tsinnymy komponentamy. Vykorystannia boroshna z ekstrudovanoho nasinnia harbuza dozvoliaie pidvyshchyty vmist bilka, kharchovykh volokon ta biolohichno aktyvnykh rechovyn, a takozh spryiaie rozshyrenniu asortymentu konkurentospromozhnoi produktsii ozdorovchoho spriamuvannia.
Obgruntuvannia tekhnolohii khlibobulochnykh i boroshnianykh kondyterskykh vyrobiv funktsionalnoho pryznachennia
Keywords: функціональні харчові продукти; funktsionalni kharchovi produkty; хлібобулочні вироби; khlibobulochni vyroby; борошняні кондитерські вироби; boroshniani kondyterski vyroby; насіння гарбуза; nasinnia harbuza; борошно; boroshno; рослинна сировина; roslynna syrovyna