Вплив обробітку грунту та системи удобрення на продуктивність соняшника в паропросапній сівозміні в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА «ПРОГРЕС» Синельниківського району Дніпропетровської області - Пізняк, Сергій Олександрович; Pizniak, Serhii Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю розробки адаптованих до сучасних умов систем обробітку ґрунту та удобрення, які б сприяли підвищенню врожайності соняшника, збереженню родючості ґрунтів і забезпеченню раціонального використання природних ресурсів. Особливе значення ці питання мають для посушливих регіонів України, таких як Синельниківський район Дніпропетровської області, де гостро стоять проблеми ерозії ґрунтів, дефіциту вологи та виснаження поживних речовин. Aktualnist doslidzhennia obumovlena neobkhidnistiu rozrobky adaptovanykh do suchasnykh umov system obrobitku gruntu ta udobrennia, yaki b spryialy pidvyshchenniu vrozhainosti soniashnyka, zberezhenniu rodiuchosti gruntiv i zabezpechenniu ratsionalnoho vykorystannia pryrodnykh resursiv. Osoblyve znachennia tsi pytannia maiut dlia posushlyvykh rehioniv Ukrainy, takykh yak Synelnykivskyi raion Dnipropetrovskoi oblasti, de hostro stoiat problemy erozii gruntiv, defitsytu volohy ta vysnazhennia pozhyvnykh rechovyn.
Vplyv obrobitku hruntu ta systemy udobrennia na produktyvnist soniashnyka v paroprosapnii sivozmini v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «AHROFIRMA «PROHRES» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: агрофірма «Прогрес»; ahrofirma «Prohres»; соняшник; soniashnyk; обробіток грунту; obrobitok hruntu; добрива; dobryva; олійна культура; oliina kultura