Удосконалення відгодівельних якостей помісних поросят у фермерському господарстві «Юран» Самарівського району Дніпропетровської області - Грабовць, Микола Борисович; Hrabovts, Mykola (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Дослідженнями встановлена ефективність використання в раціонах відгодівельного молодняку свиней кормової добавки ГепаФОРТЕ. Надходження додаткової продукції від відгодівлі чистопородних поросят складає +6,1 %, що в грошовому виразі – +403,1 грн. в розрахунку на одну тварину. Вихід додаткової продукції від помісей ВБхЛ становить +7,6 %, що в грошовому виразі – +535,2 грн., а від помісей ВБхД – +7,8 %, що в грошовому виразі – +542,1 грн. на тварину. Збільшення забійного виходу становило +1,1-2,1 %. Вихід туші був в межах 71,2-72,5 % у контрольних групах та 71,9-73,0 % – в дослідних. Найдовші туші мав чистопородний молодняк І та ІІ групи – 97,6 та 98,2 см, тоді як у помісей цей показник коливався від 95,4 до 95,9 см. Товщина шпику – 21,8 та 22,3 мм залежно від групи. У помісей цей показник – 19,7-20,4 мм відповідно групи. Doslidzhenniamy vstanovlena efektyvnist vykorystannia v ratsionakh vidhodivelnoho molodniaku svynei kormovoi dobavky HepaFORTE. Nadkhodzhennia dodatkovoi produktsii vid vidhodivli chystoporodnykh porosiat skladaie +6,1 %, shcho v hroshovomu vyrazi – +403,1 hrn. v rozrakhunku na odnu tvarynu. Vykhid dodatkovoi produktsii vid pomisei VBkhL stanovyt +7,6 %, shcho v hroshovomu vyrazi – +535,2 hrn., a vid pomisei VBkhD – +7,8 %, shcho v hroshovomu vyrazi – +542,1 hrn. na tvarynu. Zbilshennia zabiinoho vykhodu stanovylo +1,1-2,1 %. Vykhid tushi buv v mezhakh 71,2-72,5 % u kontrolnykh hrupakh ta 71,9-73,0 % – v doslidnykh. Naidovshi tushi mav chystoporodnyi molodniak I ta II hrupy – 97,6 ta 98,2 sm, todi yak u pomisei tsei pokaznyk kolyvavsia vid 95,4 do 95,9 sm. Tovshchyna shpyku – 21,8 ta 22,3 mm zalezhno vid hrupy. U pomisei tsei pokaznyk – 19,7-20,4 mm vidpovidno hrupy.
Udoskonalennia vidhodivelnykh yakostei pomisnykh porosiat u fermerskomu hospodarstvi «Iuran» Samarivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: відгодівля; vidhodivlia; молодняк свиней; molodniak svynei; кормова добавка; kormova dobavka; відгодівельні якості; vidhodivelni yakosti