Проблема атипових мікобактерій і зумовленої ними мікобактеріозної інфекції - Ткаченко, Олексій Андрійович; Tkatschenko, Оleksii; Tkatschenko, O. A.; Tkatschenko, A. A. (Ветінформ, 1999)
Атипові мікобактерії можуть адаптуватися до організму великої рогатої худоби, змінювати його реактивність, внаслідок чого тварини реагують на ППД-туберкулін для ссавців, що ускладнює діагностику туберкульозу. Зниження концентрації ППД-туберкуліну до 5000 МО істотно зменшує кількість неспецифічних реакцій на алерген. Адаптація атипових мікобактерій до організму тварин супроводжується зміною реактивності їх організму, формуванням стану зараженості, яка може виявлятися як ППД-туберкуліном для ссавців, так й алергенами, виготовленими із атипових мікобактерій. Atypical mycobacteria can adapt to the body of cattle, change its reactivity, resulting in animals react to PPD-tuberculin for mammals, which complicates the diagnosis of tuberculosis. Reducing the concentration of PPD-tuberculin to 5000 IU significantly reduces the number of nonspecific reactions to the allergen. Adaptation of atypical mycobacteria to the organism of animals is accompanied by a change in the reactivity of their organism, the formation of the state of infection, which can be detected as PPD-tuberculin for mammals, and allergens made from atypical mycobacteria.
The problem of atypical mycobacteria and mycobacterial infection caused by them
Keywords: туберкульоз; tuberculosis; ППД-туберкулін; PPD-tuberculin; велика рогата худоба; cattle; мікобактерії; mycobacterium