Інтеграція методів математичного програмування та теорії ігор в економічну освіту - Щербина, Ірина Володимирівна; Shcherbyna, Iryna; Кагадій, Тетяна Станіславівна; Kahadii, Tetiana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
В даній роботі розглядається застосування математичного програмування та теорії ігор до розв’язання задач економічної спрямованості. Ці розділи прикладної математики використовують сучасну математичну лексику, що вже завоювала своє місце в реальних економічних задачах. Для засвоєння основних принципів не потрібно володіти складними математичними техніками. На сьогоднішній день існує безліч стандартних програмних засобів та онлайн-калькуляторів, що значно спрощують певні обчислення. Здобувачі можуть активно брати участь у створенні економіко-математичних моделей, а викладачі мають надавати більше самостійності слухачам у вивченні економічних аспектів, розробці та використанні власних ідей для подальшого розв’язання задач. This paper examines the application of mathematical programming and game theory to solving economic problems. These sections of applied mathematics use modern mathematical vocabulary that has already won its place in real economic problems. To master the basic principles, it is not necessary to possess complex mathematical techniques. Today, there are many standard software tools and online calculators that significantly simplify certain calculations. Applicants can actively participate in the creation of economic and mathematical models, and teachers should provide students with more independence in studying economic aspects, developing and using their own ideas for further solving problems.
Integration of mathematical programming methods and game theory into economic education
Keywords: математична модель; mathematical model; цільова функція; objective function; теорія ігор; game theory; метод множників Лагранжа; Lagrange multiplier method; теорія графів; graph theory