Ефективність меатотимпанальної новокаїнової блокади в системі комплексного лікування зовнішніх гнійних отитів у кішок - Самойлюк, Вячеслав Володимирович; Samoylyuk, Vyacheslav; Волоконська, Валентина Сергіївна; Volokonska, Valentina (Дніпропетровський ДАЕУ, 2017)
Встановлено, що захворюваність кішок на зовнішній отит має певну сезонність, вона частіше реєструється у весняний і осінній періоди, що у складає 34,1% і 29,8% відповідно. Нижча захворюваність спостерігається у літній – 17,0 %, і зимовий – 19,1 % періоди. Гнійний зовнішній отит у кішок частіше перебігає з гіперемією зовнішнього слухового проходу – 80,8 %, болючістю під час пальпації основи вуха – 74,4 % та супроводжується виділенням ексудату – 70,2%. Рідше зустрічаються гіпертрофія шкіри зовнішнього слухового проходу – 14,9 %, його набряк – 51,1 % і виразки слухового проходу – 12,8 %. Перебіг гнійних зовнішніх отитів у кішок супроводжується підвищенням ШОЕ і лейкоцитозом, а також моноцитомом і еозинофілією. Через 10 діб після початку лікування у тварин дослідних груп на відміну від контрольної, ці показники були в межах норми, що свідчить про ефективність меатотимпанальної новокаїнової блокади. Комплексне лікування кішок під час гнійного зовнішнього отиту з використанням даної блокади забезпечує більш інтенсивну регенерацію тканин у зовнішньому слуховому проході та призводить до повного і швидкого одужання тварин, що підтверджується нормалізацією гематологічних показників. Вже після першої новокаїнової блокади набряк і почервоніння зовнішнього слухового проходу значно зменшується, а після трьох блокад – фактично не проявляється. As a result of undertaken studies it was set that morbidity of cats on outward inflammations of ear has certainseasonality. This illness more often registers oneself in spring and autumn periods, that in a percentage ratio34,1 % і 29,8 % makes accordingly. In a way below morbidity is observed in summer – 17,0 % and winter – 19,1% periods. Pedigree to predisposition to morbidity it was not discovered on outward inflammations of ear. Outwardinflammations of ear for cats more often flows with hyperemia of alveary – 80,8 %, by a sickliness duringpalpation of founding of ear – 74,4 % and accompanied by the selection of to the exsudate - 70,2 %. Rarer there are such clinical symptoms as hypertrophy of skin of alveary – 14,9 %, his edema – 51,1 % and ulcer of acousticduct – 12,8 % investigated animals. The flow of outward inflammations of ear for cats is accompanied by an increaseto speed of settling of red corpuscles and leucocytes, and also monocytes and eozynophiles. In a 10twenty-four hours after the beginning of treatment in experience groups unlike control these indexes settle into ashape, that testifiesabout efficiency meatotympanal of novocaine blockade. The holiatry of cats at sharp externalinflammations of earwith the use of this blockade provides more intensive regeneration of tissues in an alvearyand results in complete and to more rapid recovery of animals, that confirmed by normalization of haematologicalindexes. Already after the first novocaine blockade was swollen and turning of alveary red is become less intensive,and after three blockades actually does not show. The results of researches testify to sufficient to efficiencymeatotympanal of novocaine blockade at treatment of inflammations of ear for cats.
Efficienci of meatotympanalnovocaine blochade in the system of holiatry festering inflammation of outward ear for cats
Keywords: захворюваність; morbidity; запалення вуха; inflammations of ear; кішки; cats