Cortisol level cannot be a reliable biomarker for acute heat stress in dairy cows - Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman; Mylostyvyi, R. V.; Mylostyvyi, Roman V.; Mylostyvy, R.; Mylostyvyi, R.; Milostivyi, R.; Милостивий, Роман Васильович; Efimov, V.; Efimov, Valentyn; Efimov, V. G.; et al. (My University, 2024)
U doslidzhenni proanalizovano reaktsiiu koriv porody braun shvits na hostryi teplovyi stres za rivnem kortyzolu v syrovattsi krovi. Vstanovleno, shcho pid chas speky (THI > 77) riven kortyzolu v koriv buv statystychno dostovirno nyzhchym, nizh u kontrolnyi period (osin, THI < 68). Tse svidchyt pro te, shcho korotkochasne pidvyshchennia temperatury ne zavzhdy suprovodzhuietsia klasychnoiu stresovoiu vidpoviddiu endokrynnoi systemy. Znyzhennia kortyzolu na foni zrostannia hama-hlobuliniv mozhe vkazuvaty na spetsyfiku adaptatsiinykh mekhanizmiv u razi hostroi dii speky. Otrymani rezultaty stavliat pid sumniv dotsilnist vykorystannia kortyzolu yak nadiinoho markera hostroho teplovoho stresu u koriv. У дослідженні проаналізовано реакцію корів породи браун швіц на гострий тепловий стрес за рівнем кортизолу в сироватці крові. Встановлено, що під час спеки (THI > 77) рівень кортизолу в корів був статистично достовірно нижчим, ніж у контрольний період (осінь, THI < 68). Це свідчить про те, що короткочасне підвищення температури не завжди супроводжується класичною стресовою відповіддю ендокринної системи. Зниження кортизолу на фоні зростання гама-глобулінів може вказувати на специфіку адаптаційних механізмів у разі гострої дії спеки. Отримані результати ставлять під сумнів доцільність використання кортизолу як надійного маркера гострого теплового стресу у корів.
Рівень кортизолу не може бути надійним біомаркером гострого теплового стресу у високопродуктивних корів
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 Єфімов Валентин Геннадійович https://orcid.org/0000-0002-4286-8567
Keywords: THI; THI; teplovyi stres; тепловий стрес; kortyzol; кортизол; hama-hlobuliny; гама-глобуліни; VRKh; ВРХ; biomarkery; біомаркери; adaptatsiia; адаптація