Оптимізація протеїнового живлення молодняку свиней на вирощуванні в державному підприємстві дослідному господарстві «Руно» - Мєдвєдєв, Станіслав Олександрович; Miedviediev, Stanislav Oleksandrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
ДПДГ «Руно» є провідним сільськогосподарським підприємством, яке спеціалізується на виробництві зерна, вирощуванні племінних овець та виробництві товарної свинини. Можливості господарства дозволяють на 100 % забезпечити тваринництво усіма видами кормів власного виробництва і тим самим організувати вирощування та відгодівлю свиней на належному рівні. В господарстві використовується передова система розведення свиней великої білої породи з використанням високоефективних сучасних генотипів тварин. Метою роботи була оптимізація протеїнового живлення молодняку свиней у ранній період вирощування шляхом введення у комбікорми м’ясо-кісткового борошна виготовленого із відходів після переробки туш великої рогатої худоби і птиці та його вплив на ріст і розвиток молодняку свиней в умовах ДПДГ “Руно” Кам’янського району Дніпропетровської області. DPDH «Runo» ye providnym silskohospodarskym pidpryiemstvom, yake spetsializuietsia na vyrobnytstvi zerna, vyroshchuvanni pleminnykh ovets ta vyrobnytstvi tovarnoi svynyny. Mozhlyvosti hospodarstva dozvoliaiut na 100 % zabezpechyty tvarynnytstvo usima vydamy kormiv vlasnoho vyrobnytstva i tym samym orhanizuvaty vyroshchuvannia ta vidhodivliu svynei na nalezhnomu rivni. V hospodarstvi vykorystovuietsia peredova systema rozvedennia svynei velykoi biloi porody z vykorystanniam vysokoefektyvnykh suchasnykh henotypiv tvaryn. Metoiu roboty bula optymizatsiia proteinovoho zhyvlennia molodniaku svynei u rannii period vyroshchuvannia shliakhom vvedennia u kombikormy miaso-kistkovoho boroshna vyhotovlenoho iz vidkhodiv pislia pererobky tush velykoi rohatoi khudoby i ptytsi ta yoho vplyv na rist i rozvytok molodniaku svynei v umovakh DPDH “Runo” Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti.
Optymizatsiia proteinovoho zhyvlennia molodniaku svynei na vyroshchuvanni v derzhavnomu pidpryiemstvi doslidnomu hospodarstvi «Runo»
Keywords: свинарство; svynarstvo; годівля свиней; hodivlia svynei; оптимізація протеїнового живлення; optymizatsiia proteinovoho zhyvlennia