Особливості клінічного перебігу новоутворень шкіри у собак та ефективність їх електрокоагуляції в умовах державної лікарні ветеринарної медицини Шевченківського та Соборного районів міста Дніпра - Буткова, В. С.; Butkova, V. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У собак пухлини шкіри та її похідних становлять майже половину (45,5 %) всіх звернень з приводу онкологічної патології. Абсолютна більшість пацієнтів (64,47 %) входила у вікову категорію 6-11 років. Доброякісні типи шкірних неоплазій переважають злоякісні на 15,78 % і розташовуються, як правило, на тулубі. Встановлено породну сприйнятливість, але її об’єктивність обмежена. Більш ніж у 80 % випадках неоплазії шкіри – епітеліальні. Електрокоагуляція новоутворень ефективна в 70-90 % тварин, знижує ризик рецидивів в 2 рази, якість і тривалість життя. In dogs, tumors of the skin and its derivatives account for almost half (45.5%) of all complaints about cancer. The vast majority of patients (64.47%) were in the age group of 6-11 years. Benign types of skin neoplasms predominate malignant by 15.78% and are located, as a rule, on the trunk. Breed susceptibility has been established, but its objectivity is limited. In more than 80% of cases, skin neoplasms are epithelial. Electrocoagulation of tumors is effective in 70-90% of animals, reduces the risk of recurrence by 2 times, quality and life expectancy.
Peculiarities of the clinical course of skin neoplasms in dogs and the effectiveness of their electrocoagulation in the conditions of the state hospital of veterinary medicine of Shevchenkivsky and Soborny districts of the city of Dnipro
Keywords: електрокоагуляція; electrocoagulation; собаки; dogs; неоплазії шкіри; skin neoplasia; лікування; treatment