Особливості формування і локалізації агрегованих лімфатичних вузликів тонкої кишки в ранньому постнатальному онтогенезі мускусних качок - Гаврилін, Павло Миколайович; Gavrilin, P.; Gavrilin, P. N.; Gavrylin, P.; Gavrylin, P. M.; Havrylin, P. M.; Havrylin, P.; Gavrilin, Pavlo; Gavrilin, Pavel; Gavrilin, P. M.; Прокушенкова, Олена Геннадіївна; Prokushenkova, E. G.; et al. (Харківська державна зооветеринарна академія, 2014)
Встановлено, що морфогенез лімфоїдних структур тонкої кишки мускусних качок протягом раннього постнатального онтогенезу відбувається в три основних етапи: розвиток дифузної лімфоїдної тканини та лімфатичних вузликів без центрів розмноження (до 30-добового віку); формування агрегованих лімфатичних вузликів ( до 60-добового віку); розвиток поодиноких та агрегованих лімфатичних вузликів з центрами розмноження та їх «розповсюдження» в межах всієї товщі кишкової стінки (до 240-добового віку). Повний комплекс морфологічних ознак імунокомпетентності формується в лімфоїдних структурах кишечника мускусних качок до 60-добового віку. Установлено, что морфогенез лимфоидных структур тонкой кишки мускусных уток в течение раннего постнатального онтогенеза происходит в три основных этапа: развитие диффузной лимфоидной ткани и лимфатических узелков без центров размножения (к 30-суточному возрасту); формирование агрегированных лимфатических узелков (к 60-суточному возрасту); развитие одиночных и агрегированных лимфатических узелков с центрами размножения и их «распространения» в пределах всей толщи кишечной стенки (к 240-суточному возрасту). Полный комплекс морфологических признаков иммунокомпетентности формируется в лимфоидных структурах кишечника мускусных уток к 60-суточному возрасту. It is set that the morphogenes of lymphoid structures of thin bowel of muscy ducks during early postnatal ontogenesis takes place in three basic stages: development of diffuse lymphoid tissue and lymphatic nodules without the centers of reproduction (to 30-day’s age); forming of aggregated lymphatic nodules (to 60-day’s age); development of single and aggregated lymphatic nodules with the centers of reproduction and their «distribution» within the limits of all layer of intestinal wall (to 240-day’s age). The complete complex of morphological signs of immune responsiveness is formed in the lymphoid structures of bowels of muscy ducks to 60-day’s age.
Особенности формирования и локализации агрегированных лимфатических узелков тонкой кишки в раннем постнатальном онтогенезе мускусных уток
Features of forming aggregated lymphoid knots in the period of early postnatal ontogenesis of muscy ducks
Гаврилін Павло Миколайович http://orcid.org/0000-0003-3386-1475 Гавриліна Олена Геннадіївна http://orcid.org/0000-0001-9624-9510 Барсукова Віта Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2084-6850
Keywords: порожня та клубова кишки; cecal and jejunum bourls; мускусна качка; muscy ducks; диффузна лімфоїдна тканина; diffuse lymphoid tissue; лімфатичні вузлики; lymphatic nodules; агреговані лімфатичні вузлики; aggregated lymphatic nodules; лімфоїдні клітини; lymphoid cells; дванадцятипала; duodenal