Особливості метаболічного профілю у мисливських фазанів на тлі використання природного адаптогену в умовах Приватного акционерного товариства «Агро-Союз» Синельниківського району Дніпропетровської області - Галузіна, Людмила Ігорівна; Haluzina, L. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
В умовах приватного господарства було проведене дослідження особливостей метаболічного профілю у мисливських фазанів на тлі використання природного адаптогену, а саме за дії застосування біологічно активної кормової добавки «Гумілід». У результаті чого, була відмічена позитивна динаміка росту та розвитку мисливських фазанят до 35 денного віку. За результатами біохімічних досліджень крові виявлено збільшення вмісту загального білка, фракції альбумінів в межах референтних значень. За результатами морфологічних показників крові мисливських фазанят до 35 денного віку спостерігається збільшення кількості еритроцитів та гемоглобіну. Отже, випоювання Гуміліду мисливським фазанятам забезпечує збільшення резистентності організму птиці, проявляючи свою адаптогенну, імуностимулюючу та рістстимулюючу властивість унаслідок накопичення та післядії. Кормова добавка позитивно впливає на динаміку росту і розвитку мисливських фазанят до 35 денного віку та уцілому нормалізує роботу організму та всіх його фізіологічних показників. In a private farm, a study of the peculiarities of the metabolic profile of hunting pheasants on the background of the use of natural adaptogen, namely the use of biologically active feed additive «Humilid». As a result, there was a positive dynamics of growth and development of hunting pheasants up to 35 days of age. According to the results of biochemical studies of blood revealed an increase in total protein, albumin fraction within the reference values. According to the results of morphological parameters of the blood of hunting pheasants up to 35 days of age, there is an increase in the number of erythrocytes and hemoglobin. Thus, feeding Humilid to hunting pheasants increases the resistance of the bird, showing its adaptogenic, immunostimulatory and growth-stimulating properties due to accumulation and aftereffect. Feed additive has a positive effect on the dynamics of growth and development of hunting pheasants up to 35 days of age and generally normalizes the body and all its physiological parameters.
Peculiarities of metabolic profile in hunting pheasants against the background of the use of natural adaptogen in the conditions of the Private Joint-Stock Company «Agro-Soyuz» Synelnykivskyi district of Dnipropetrovsk region
Keywords: фізіологічний стан; physiological state; мисливські фазанята; hunting pheasants; Гумілід; Humilid; біохімічні та морфологічні показники крові; biochemical and morphological indicators of blood; ріст; growth; розвиток; development; гомеостаз; homeostasis; метаболізм; metabolism