Вплив строків сівби на урожайність ріпаку озимого в умовах фермерського господарства «РОСАНА» Криворізького району Дніпропетровської області - Білий, Владислав Ігорович; Bilyi, Vladyslav Ihorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Озимий ріпак (Brassica napus L.) є однією з провідних олійних культур, яка забезпечує високий рівень товарності та прибутковості виробництва, а також відіграє важливу роль у структурі посівів господарств степової зони України. В умовах Північного Степу вирощування озимого ріпаку супроводжується підвищеними погодними ризиками, насамперед дефіцитом опадів у період сівби та появи сходів, нерівномірністю зволоження, частими температурними коливаннями взимку та посушливими явищами навесні й улітку. Ozymyi ripak (Brassica napus L.) ye odniieiu z providnykh oliinykh kultur, yaka zabezpechuie vysokyi riven tovarnosti ta prybutkovosti vyrobnytstva, a takozh vidihraie vazhlyvu rol u strukturi posiviv hospodarstv stepovoi zony Ukrainy. V umovakh Pivnichnoho Stepu vyroshchuvannia ozymoho ripaku suprovodzhuietsia pidvyshchenymy pohodnymy ryzykamy, nasampered defitsytom opadiv u period sivby ta poiavy skhodiv, nerivnomirnistiu zvolozhennia, chastymy temperaturnymy kolyvanniamy vzymku ta posushlyvymy yavyshchamy navesni y ulitku.
Vplyv strokiv sivby na urozhainist ripaku ozymoho v umovakh fermerskoho hospodarstva «ROSANA» Kryvorizkoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ріпак озимий; ripak ozymyi; строкі сівби; stroki sivby; гібрид; hibryd; рентабельність; rentabelnist; насіння; nasinnia