Удосконалення системи менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві - Біленко, Анастасія Володимирівна; Bilenko, Anastasiia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Головною метою дослідження є з’ясування можливостей удосконалення системи менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання: – дослідити сутність та значення менеджменту продуктивності праці; – визначити складові системи менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві; – з’ясувати фактори впливу на продуктивність праці в аграрному секторі; – надати організаційно-економічну характеристику діяльності підприємства; – оцінити сучасний стан системи менеджменту продуктивності праці в підприємстві; – обґрунтувати стратегію підвищення продуктивності праці в підприємстві; – визначити можливості впровадження нових методів та інструментів управління продуктивністю праці; – визначити технологічні інновації та автоматизація процесів як засіб підвищення продуктивності праці. Об’єктом дослідження є процес удосконалення системи менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві. Предметом дослідження виступає сукупність теоретичних і практичних аспектів системи менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві. В процесі дослідження використано систему методів, націлених на досягнення поставленої мети та завдань дослідження. Для дослідження теоретичних аспектів менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві було використано метод порівняння, аналізу та синтезу, дедукції та індукції, системно-структурний та інші методи. В процесі дослідження системи менеджменту продуктивності праці в аграрному підприємстві застосовано методи вертикального та горизонтального аналізу, рядів динаміки, відносних величин, коефіцієнтний метод. Для з’ясування напрямів удосконалення продуктивності праці в аграрному підприємстві застосовано факторний аналіз та прогностичний метод. Для оформлення результатів дослідження використовувалися графічний та табличний метод. Висновки дослідження формувалися з застосуванням методи наукового абстрагування та узагальнення. Holovnoiu metoiu doslidzhennia ye ziasuvannia mozhlyvostei udoskonalennia systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety neobkhidno vyrishyty nastupni zavdannia: – doslidyty sutnist ta znachennia menedzhmentu produktyvnosti pratsi; – vyznachyty skladovi systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi; – ziasuvaty faktory vplyvu na produktyvnist pratsi v ahrarnomu sektori; – nadaty orhanizatsiino-ekonomichnu kharakterystyku diialnosti pidpryiemstva; – otsinyty suchasnyi stan systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v pidpryiemstvi; – obgruntuvaty stratehiiu pidvyshchennia produktyvnosti pratsi v pidpryiemstvi; – vyznachyty mozhlyvosti vprovadzhennia novykh metodiv ta instrumentiv upravlinnia produktyvnistiu pratsi; – vyznachyty tekhnolohichni innovatsii ta avtomatyzatsiia protsesiv yak zasib pidvyshchennia produktyvnosti pratsi. Obiektom doslidzhennia ye protses udoskonalennia systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi. Predmetom doslidzhennia vystupaie sukupnist teoretychnykh i praktychnykh aspektiv systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi. V protsesi doslidzhennia vykorystano systemu metodiv, natsilenykh na dosiahnennia postavlenoi mety ta zavdan doslidzhennia. Dlia doslidzhennia teoretychnykh aspektiv menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi bulo vykorystano metod porivniannia, analizu ta syntezu, deduktsii ta induktsii, systemno-strukturnyi ta inshi metody. V protsesi doslidzhennia systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi zastosovano metody vertykalnoho ta horyzontalnoho analizu, riadiv dynamiky, vidnosnykh velychyn, koefitsiientnyi metod. Dlia ziasuvannia napriamiv udoskonalennia produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi zastosovano faktornyi analiz ta prohnostychnyi metod. Dlia oformlennia rezultativ doslidzhennia vykorystovuvalysia hrafichnyi ta tablychnyi metod. Vysnovky doslidzhennia formuvalysia z zastosuvanniam metody naukovoho abstrahuvannia ta uzahalnennia.
Udoskonalennia systemy menedzhmentu produktyvnosti pratsi v ahrarnomu pidpryiemstvi
Keywords: аграрне підприємство; ahrarne pidpryiemstvo; продуктивності праці; produktyvnosti pratsi; менеджмент; menedzhment; удосконалення системи менеджменту; udoskonalennia systemy menedzhmentu