Облік і контроль виробничої собівартості продукції на підприємстві: стан та вдосконалення - Бондаренко, Єлизавета Володимирівна; Bondarenko, Yelyzaveta (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Об’єктом дослідження є процес ведення бухгалтерського обліку і контролю виробничої собівартості, які є чинниками господарської діяльність підприємства. Предметом дослідження є сукупність організаційних, теоретичних, методологічних, і практичних питань з обліку і контролю виробничої собівартості продукції на підприємстві Мета роботи полягає у дослідженні теоретичних та методологічних засад обліку і контролю виробничої собівартості, адаптація їх у практику діяльності досліджуваного підприємства та розробка рекомендацій щодо їх удосконалення. Методи дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі методи наукового пізнання: загальнонаукові (аналіз, синтез, аналогія, дедукція, порівняння, угруповання, узагальнення, системний підхід), економіко-статистичні методи збору та обробки інформації та спеціальні облікові методи (оцінка, калькуляція, рахунки, подвійний запис) та інші. Розкрито економічну сутність собівартості та її види. Досліджено методичні аспекти обліку витрат як інформаційної бази для контролю виробничої собівартості продукції. Вивчено законодавче регулювання обліку і контроль виробничої собівартості продукції. Проведено фінансово-економічну характеристику підприємства. Відображено сучасний стан бухгалтерського обліку виробничої собівартості продукції на підприємстві. Окреслено шляхи вдосконалення обліку виробничої собівартості продукції на підприємстві. Досліджено контроль виробничої собівартості продукції на підприємстві. Визначено напрями вдосконалення контролю виробничої собівартості продукції на підприємстві. Obiektom doslidzhennia ye protses vedennia bukhhalterskoho obliku i kontroliu vyrobnychoi sobivartosti, yaki ye chynnykamy hospodarskoi diialnist pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye sukupnist orhanizatsiinykh, teoretychnykh, metodolohichnykh, i praktychnykh pytan z obliku i kontroliu vyrobnychoi sobivartosti produktsii na pidpryiemstvi Meta roboty poliahaie u doslidzhenni teoretychnykh ta metodolohichnykh zasad obliku i kontroliu vyrobnychoi sobivartosti, adaptatsiia yikh u praktyku diialnosti doslidzhuvanoho pidpryiemstva ta rozrobka rekomendatsii shchodo yikh udoskonalennia. Metody doslidzhennia. U protsesi doslidzhennia vykorystovuvalysia taki metody naukovoho piznannia: zahalnonaukovi (analiz, syntez, analohiia, deduktsiia, porivniannia, uhrupovannia, uzahalnennia, systemnyi pidkhid), ekonomiko-statystychni metody zboru ta obrobky informatsii ta spetsialni oblikovi metody (otsinka, kalkuliatsiia, rakhunky, podviinyi zapys) ta inshi. Rozkryto ekonomichnu sutnist sobivartosti ta yii vydy. Doslidzheno metodychni aspekty obliku vytrat yak informatsiinoi bazy dlia kontroliu vyrobnychoi sobivartosti produktsii. Vyvcheno zakonodavche rehuliuvannia obliku i kontrol vyrobnychoi sobivartosti produktsii. Provedeno finansovo-ekonomichnu kharakterystyku pidpryiemstva. Vidobrazheno suchasnyi stan bukhhalterskoho obliku vyrobnychoi sobivartosti produktsii na pidpryiemstvi. Okresleno shliakhy vdoskonalennia obliku vyrobnychoi sobivartosti produktsii na pidpryiemstvi. Doslidzheno kontrol vyrobnychoi sobivartosti produktsii na pidpryiemstvi. Vyznacheno napriamy vdoskonalennia kontroliu vyrobnychoi sobivartosti produktsii na pidpryiemstvi.
Oblik i kontrol vyrobnychoi sobivartosti produktsii na pidpryiemstvi: stan ta vdoskonalennia
Keywords: виробництво; production; виробнича собівартість; production cost; витрати; costs; калькулювання; calculation; облік; accounting; контроль; control; перевірка; inspection; продукція; production; субрахунок; subaccount