Асортимент квітникових рослин на вулицях центральної частини м. Дніпро - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Періста, Анна Сергіївна; Perista, Anna (SPC “Sci-conf.com.ua”, 2024)
На дев’яти досліджуваних вулицях центральної частини м. Дніпро виявлено 75 таксонів декоративних квіткових рослин, що належать до 37 родин. Розподіл за виробничими ознаками можна зобразити наступним чином: гарноквітучі багаторічники (20,0 %) > гарноквітучі однорічники (18,67 %) > бордюрні та килимові багаторічники (17,33 %) > однорічні килимово-мозаїчні та бордюрні рослини (13,33 %) > провідні багаторічники (9,31 %) > цибулинні багаторічники (6,67 %) > декоративно-листяні однорічники – декоративно-листяні багаторічники (4,0 %) > квітучі дворічні рослини (2,67 %) > виткі однорічники – пряно-ароматичні дворічники та багаторічники – декоративні злаки (1,34 %). Найбільш популярними рослинами, що переважають за використанням у квітниках є: Hosta lancifolia, Hosta plantaginea, Tagetes patula, Aster novae-angliae, Bearded Irises, Iris hybrida. Na deviaty doslidzhuvanykh vulytsiakh tsentralnoi chastyny m. Dnipro vyiavleno 75 taksoniv dekoratyvnykh kvitkovykh roslyn, shcho nalezhat do 37 rodyn. Rozpodil za vyrobnychymy oznakamy mozhna zobrazyty nastupnym chynom: harnokvituchi bahatorichnyky (20,0 %) > harnokvituchi odnorichnyky (18,67 %) > bordiurni ta kylymovi bahatorichnyky (17,33 %) > odnorichni kylymovo-mozaichni ta bordiurni roslyny (13,33 %) > providni bahatorichnyky (9,31 %) > tsybulynni bahatorichnyky (6,67 %) > dekoratyvno-lystiani odnorichnyky – dekoratyvno-lystiani bahatorichnyky (4,0 %) > kvituchi dvorichni roslyny (2,67 %) > vytki odnorichnyky – priano-aromatychni dvorichnyky ta bahatorichnyky – dekoratyvni zlaky (1,34 %). Naibilsh populiarnymy roslynamy, shcho perevazhaiut za vykorystanniam u kvitnykakh ye: Hosta lancifolia, Hosta plantaginea, Tagetes patula, Aster novae-angliae, Bearded Irises, Iris hybrida.
Asortyment kvitnykovykh roslyn na vulytsiakh tsentralnoi chastyny m. Dnipro
Keywords: промислове місто; promyslove misto; квіткове озеленення; kvitkove ozelenennia; таксономічний склад; taksonomichnyi sklad; розподіл за виробничими ознаками; rozpodil za vyrobnychymy oznakamy