Роль генеративного ШІ у розвитку критичного мислення та креативності здобувачів ЗВО - Нужна, Світлана Анатоліївна; Nuzhna, Svitlana; Карімов, Іван Кабіденович; Karimov, Ivan; Карімов, Геннадій Іванович; Karimov, Hennadii (My University, 2025)
Актуальність дослідження, представленого у статті, зумовлена безпрецедентним поширенням генеративного штучного інтелекту (GenAI) у світовій освітній парадигмі, що створює подвійний виклик: ризик зростання академічної нечесності проти потужних можливостей для когнітивного зростання. У цьому контексті критичне мислення (здатність верифікувати та осмислювати згенеровану інформацію) та креативність (здатність використовувати ШІ для створення інноваційних рішень) набувають статусу універсальних ключових компетентностей для випускників ЗВО. У ході роботи встановлено, що на відміну від попередніх технологій ШІ, GenAI виступає як партнер, здатний до синтезу нового контенту та моделювання інтелектуальної діяльності. Емпіричний аналіз динаміки позицій GenAI-інструментів у рейтингу ТОП-100 для навчання за 2023–2025 роки підтвердив масштабну та незворотну інтеграцію мультимодальних моделей (Synthesia, ElevenLabs, CapCut) в освітній процес. Визначено, що критичне мислення стимулюється здатністю GenAI моделювати складні діалоги та генерувати контр-аргументи, змушуючи здобувачів до верифікації та рефлексії, перетворюючи навчання на проблемно-орієнтоване. Креативність розвивається через потенціал GenAI до генерації унікального мультимодального контенту та моделювання нестандартних підходів до вирішення проблем, сприяючи синтезу знань з різних дисциплін. Систематизовано виклики, пов'язані з академічною доброчесністю та ризиком поширення маніпулятивного контенту, що вимагає збалансованого підходу. На основі аналізу досвіду ЗВО сформульовано методичні орієнтири (навчання промптингу, інтеграція у завдання високої складності) та педагогічні принципи (прозорість, етичність, доповнення, а не заміна викладача), необхідні для формування нової освітньої культури. Практичне значення роботи полягає у можливості використання розроблених рекомендацій для забезпечення інтелектуальної автономії та доброчесності здобувачів вищої освіти. Aktualnist doslidzhennia, predstavlenoho u statti, zumovlena bezpretsedentnym poshyrenniam heneratyvnoho shtuchnoho intelektu (GenAI) u svitovii osvitnii paradyhmi, shcho stvoriuie podviinyi vyklyk: ryzyk zrostannia akademichnoi nechesnosti proty potuzhnykh mozhlyvostei dlia kohnityvnoho zrostannia. U tsomu konteksti krytychne myslennia (zdatnist veryfikuvaty ta osmysliuvaty zghenerovanu informatsiiu) ta kreatyvnist (zdatnist vykorystovuvaty ShI dlia stvorennia innovatsiinykh rishen) nabuvaiut statusu universalnykh kliuchovykh kompetentnostei dlia vypusknykiv ZVO. U khodi roboty vstanovleno, shcho na vidminu vid poperednikh tekhnolohii ShI, GenAI vystupaie yak partner, zdatnyi do syntezu novoho kontentu ta modeliuvannia intelektualnoi diialnosti. Empirychnyi analiz dynamiky pozytsii GenAI-instrumentiv u reitynhu TOP-100 dlia navchannia za 2023–2025 roky pidtverdyv masshtabnu ta nezvorotnu intehratsiiu multymodalnykh modelei (Synthesia, ElevenLabs, CapCut) v osvitnii protses. Vyznacheno, shcho krytychne myslennia stymuliuietsia zdatnistiu GenAI modeliuvaty skladni dialohy ta heneruvaty kontr-arhumenty, zmushuiuchy zdobuvachiv do veryfikatsii ta refleksii, peretvoriuiuchy navchannia na problemno-oriientovane. Kreatyvnist rozvyvaietsia cherez potentsial GenAI do heneratsii unikalnoho multymodalnoho kontentu ta modeliuvannia nestandartnykh pidkhodiv do vyrishennia problem, spryiaiuchy syntezu znan z riznykh dystsyplin. Systematyzovano vyklyky, poviazani z akademichnoiu dobrochesnistiu ta ryzykom poshyrennia manipuliatyvnoho kontentu, shcho vymahaie zbalansovanoho pidkhodu. Na osnovi analizu dosvidu ZVO sformulovano metodychni oriientyry (navchannia promptynhu, intehratsiia u zavdannia vysokoi skladnosti) ta pedahohichni pryntsypy (prozorist, etychnist, dopovnennia, a ne zamina vykladacha), neobkhidni dlia formuvannia novoi osvitnoi kultury. Praktychne znachennia roboty poliahaie u mozhlyvosti vykorystannia rozroblenykh rekomendatsii dlia zabezpechennia intelektualnoi avtonomii ta dobrochesnosti zdobuvachiv vyshchoi osvity.
Rol heneratyvnoho ShI u rozvytku krytychnoho myslennia ta kreatyvnosti zdobuvachiv ZVO
Keywords: генеративний штучний інтелект; heneratyvnyi shtuchnyi intelekt; GenAI; критичне мислення; krytychne myslennia; вища освіта; vyshcha osvita; цифрова трансформація; tsyfrova transformatsiia; академічна доброчесність; akademichna dobrochesnist; промптинг; promptynh