Verbal compression as the implementation of universal tendency of compensative processes in the lingual world - Diachok, Natalia; Дьячок, Наталія Василівна; Kuvarova, Olena; Куварова, Олена Костянтинівна; Prystaiko, Tamara; Пристайко, Тамара Степанівна; Kirkovska, Inga; Кірковська, Інга Станіславівна; Semak, Liudmyla; Семак, Людмила Анатоліївна (American Linguist Association, 2021)
The objective of the research is to describe mental and verbal primary and secondary (modern) compressive transformations. Main research methods are represented by the descriptive and structural ones making it possible to demonstrate characteristic aspects of univerb- and composite-formation (including abbreviation) as the processes corresponding to the essence of verbal compression. A tendency to compensative processes in speech and language is represented by the formations capable of complete substituting of the analytical primary names of objects, signs, and actions of the reality. In other words, a compensative process implies, apart from its main task, – balancing of the number of verbal units, – contraction of sounding duration and writing form of those units, i.e., substitution of analytical, multicomponent, nominative formations for the synthetic, monocomponent ones; that means saving time and space as the means of information conveyance. That tendency originates in the Common Slavic period. Univerbs and abbreviations, including telescopisms, are real forms of nominative units of analytical representation (word combinations) and potential alternative forms of synthetic (verbal) nominative units as the same time. Метою дослідження є опис психічних і вербальних первинних і вторинних (сучасних) компресивних трансформацій. Основні методи дослідження представлені дескриптивним та структурним, що дає змогу продемонструвати характерні аспекти універбо- та композитотворення (зокрема абревіації) як процесів, що відповідають сутності вербальної компресії. Схильність до компенсаторних процесів у мовленні та мові представлена утвореннями, здатними до повної заміни аналітичних первинних назв предметів, ознак, дій дійсності. Інакше кажучи, компенсативний процес передбачає, окрім свого основного завдання, – збалансування кількості словесних одиниць, – скорочення тривалості звучання та письмової форми цих одиниць, тобто заміну аналітичних, багатокомпонентних, номінативні утворення для синтетичних, однокомпонентних; це означає економію часу та місця як засобу передачі інформації. Ця тенденція бере початок у спільнослов'янську добу. Універсали та абревіатури, у тому числі телескопізми, є водночас реальними формами номінативних одиниць аналітичного представлення (словосполучень) і потенційними альтернативними формами синтетичних (дієслівних) номінативних одиниць.
Вербальна компресія як реалізація універсальної тенденції компенсаторних процесів у мовному світі
Keywords: Abbreviation; Абревіація; Compensatory Tendencies; Компенсаторні Тенденції; Nominative Unit; Номінативна одиниця; Psycholinguistic Factors; Психолінгвістичні фактори; Univerbation; Універбація; Verbal Compression; Вербальна компресія