Порівняльний аналіз схем синхронізації статевого циклу у корів та телиць - Глушко, Любов Анатоліївна; Glushko, Ljubov; Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P. (Дніпровський ДАЕУ, 2018)
Синхронізація статевого циклу вимагає не тільки бездоганного утримання тварин і створення сприятливих умов для прояву статевого циклу, але й відповідного рівня організації виявлення ознак статевої охоти, використання обладнання та робочої сили, кваліфікованих фахівців. Змінити ситуацію на краще можна шляхом використання ультразвукової апаратури для дослідження морфо-функціонального стану яєчників, що надасть можливість оптимізувати час осіменіння корів та телиць, а отже й забезпечить підвищення рівня відтворення гурту великої рогатої худоби. Кожна з різних схем синхронізації найбільш успішно і економічно виправдано працює в різних ситуаціях. Єдиної програми синхронізації не існує і всі фармакологічні способи синхронізації повинні розглядатися як корисний інструмент, основною метою якого є підвищення показників тільності в стаді, поліпшення процесу осіменіння або усунення існуючих організаційних помилок. При виборі оптимальної потрібно керуватися тією, яка забезпечить найбільший прибуток в умовах конкретного господарства. Synchronization of the sexual cycle requires not only the perfect keeping of animals and the creation of favorable conditions for the manifestation of the sexual cycle, but also the appropriate level of organization to detect signs of sexual hunting, use of equipment and labor, qualified professionals. The situation can be changed for the better by using ultrasound equipment to study the morpho-functional state of the ovaries, which will optimize the time of insemination of cows and heifers, and thus increase the level of reproduction of cattle. Each of the different synchronization schemes works most successfully and economically in different situations. There is no single synchronization program and all pharmacological methods of synchronization should be considered as a useful tool, the main purpose of which is to increase the pregnancy rate in the herd, improve insemination or eliminate existing organizational errors. When choosing the optimal one should be guided by the one that will provide the greatest profit in a particular economy.
Comparative analysis of sexual cycle synchronization schemes in cows and heifers
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: синхронізація; synchronization; корови; cows; телиці; heifers; статевий цикл; sexual cycle