Обґрунтування параметрів овочевої сівалки точного висіву з удосконаленим дозуючим пристроєм - Дмитренко, Сергій Олегович; Dmytrenko, Serhii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Дипломна робота присвячена обґрунтуванню параметрів овочевої сівалки точного висіву після проведеного удосконалення дозуючої частини дискового апарата точного висіву. Проведене удосконалення покращить процес розвантаження заповнених комірок дискового дозуючого пристрою висівного апарат та поліпшить якісні показники його роботи, а саме зменшить коефіцієнт варіації розподілення насіння в рядку на посівах цибулі. За допомогою теоретичних досліджень встановлено аналітичні залежності для визначення: положення пружного виштовхувача насіння під час руху його по виступові і входу конічного виштовхувача в комірку, визначені параметри висівного апарату з пружним виштовхувачем насіння, що впливають на рівномірність розподілу насіння.Розроблено методику та програму проведення експеременту. За результатами проведених експериментальних досліджень встановлено бажані значення конструктивно-технологічних параметрів овочевої сівалки точного висіву з удосконаленим дозуючим пристроєм. Dyplomna robota prysviachena obgruntuvanniu parametriv ovochevoi sivalky tochnoho vysivu pislia provedenoho udoskonalennia dozuiuchoi chastyny dyskovoho aparata tochnoho vysivu. Provedene udoskonalennia pokrashchyt protses rozvantazhennia zapovnenykh komirok dyskovoho dozuiuchoho prystroiu vysivnoho aparat ta polipshyt yakisni pokaznyky yoho roboty, a same zmenshyt koefitsiient variatsii rozpodilennia nasinnia v riadku na posivakh tsybuli. Za dopomohoiu teoretychnykh doslidzhen vstanovleno analitychni zalezhnosti dlia vyznachennia: polozhennia pruzhnoho vyshtovkhuvacha nasinnia pid chas rukhu yoho po vystupovi i vkhodu konichnoho vyshtovkhuvacha v komirku, vyznacheni parametry vysivnoho aparatu z pruzhnym vyshtovkhuvachem nasinnia, shcho vplyvaiut na rivnomirnist rozpodilu nasinnia.Rozrobleno metodyku ta prohramu provedennia eksperementu. Za rezultatamy provedenykh eksperymentalnykh doslidzhen vstanovleno bazhani znachennia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv ovochevoi sivalky tochnoho vysivu z udoskonalenym dozuiuchym prystroiem.
Obgruntuvannia parametriv ovochevoi sivalky tochnoho vysivu z udoskonalenym dozuiuchym prystroiem
Keywords: овочева сівалка; ovocheva sivalka; дозуючий пристрій; dozuiuchyi prystrii; виштовхувач насіння; vyshtovkhuvach nasinnia; коефіцієнт варіації; koefitsiient variatsii