Вплив цистицеркозної інвазії на стан внутрішніх органів і м’ясну продуктивність кролів - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; et al. (Інститут ветеринарної медицини НААН, 2018)
Клінічні ознаки за низької інтенсивності цистицеркозної інвазії кролів слабо виражені. У цих тварин міхури локалізуються тільки на серозній оболонці прямої кишки, біля кінцевого відрізка, а в печінці знаходяться невеликі розростання сполучної тканини різної форми. У хворих кролів, у порівнянні зі здоровими, встановлено вірогідне зменшення маси серця на 7,22% (р<0,05), печінки з жовчним міхуром – на 13,42% (р<0,05), нирок – на 8,09% (р<0,05), сім’яників – на 23,65% (р<0,01), а також живої маси – на 4,81% (р<0,01), забійної маси – на 5,44% (р<0,05) і забійного виходу – на 0,67%. Однак, селезінка та легені у хворих тварин збільшились відповідно на 38,04% (р<0,05) і на 9,43%. Клиническая картина при низкой интенсивности цистицеркозной инвазии кроликов слабо выражена. У этих животных пузыри локализовались только на серозной оболочке прямой кишки, на конечном отрезке, а в печени находились небольшие разрастания соединительной ткани различной формы. У больных кроликов по сравнению со здоровыми установлено достоверное уменьшение массы сердца на 7,22% (р<0,05), печени с желчным пузырем – на 13,42% (р<0,05), почек – на 8,09% (р<0,05), семенников – на 23,65% (р<0,01), а также живой массы – на 4,81% (р<0,01), убойной массы – на 5,44% (р<0,05) и убойного выхода – на 0,67%. Однако, селезенка и легкие у больных животных увеличились соответственно на 38,04% (р<0,05) и на 9,43%. The animals with a low II had a mild clinical symptoms. The larval cysts were located only on the serous membrane of the rectum; white spots of various forms were observed in the liver. Internal organs were not sufficiently developed. This led to a disruption in metabolic processes and a low level of meat production. Further studies will be aimed to investigate protein metabolism changes in rabbits infected with the Cysticercus pisiformis.
Влияние цистицеркозной инвазии на состояние внутренних органов и мясную продуктивность кроликов
The effect of cysticercosis invasion on the internal organs condition and meat productivity of rabbits
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Кунєва Лариса Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-4156-2136 Шевчик Римма Святославівна https://orcid.org/0000-0001-7416-8656
Keywords: кролі; rabbits; Cysticercus pisiformis; Cysticercus pisiformis; забійна маса; slaughter weight; внутрішні органи; internal organs