Сучасна інженерна освіта в Україні – деякі тенденції, проблеми та перспективи - Дем’яненко, Анатолій Григорович; Demianenko, Anatoliy; Кагадій, Станіслав Васильович; Kagadiy, Stanislav; Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatoly S.; Сobets’, Anatoliy S; Kobec, A.; Kobets, Anatoly Stepanovich (Видавничий відділ НМетАУ, 2010)
Посилення ролі складової, пов’язаної з самостійною роботою студентів, принципово змінює не тільки саму організацію навчального процесу, а і сутність самого процесу навчання. У більшій частині випадків вища школа в Україні до таких різких та крутих змін не готова, і, в першу чергу, при опануванні фундаментальних, природничонаукових дисциплін. Це пов’язано з багатьма причинами, як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру: тут і рівень базових знань зі школи, рівень вмінь і навичок самостійно працювати з літературою, які нажаль невисокі та і не покращуються з роками. Strengthening the role of the component associated with self work of students, fundamentally changes not only the organization of the educational process, but also the essence of the learning process. In most cases, higher education in Ukraine does not lead to such abrupt and abrupt changes ready, and, first of all, at mastering of fundamental, natural science disciplines. There are many reasons for this objective and subjective: here is the level of basic knowledge from school, the level of skills and abilities to work independently with literature, which are unfortunately low and do not improve over the years.
Modern engineering education in Ukraine - some trends, problems and prospects
Keywords: інженерна освіта; engineering education; механіка твердого деформованого тіла; mechanics of a solid deformed body; фундаменталізація інженерної освіти; fundamentalization of engineering education