Динаміка розмірів сільськогосподарських полів як функція їх розмірів та форми - Жуков, Олександр Вікторович; Zukov, Oleksandr; Пономаренко, Наталія Олександрівна; Ponomarenko, Nataliya (Алекс Мацюра Издательство, 2017)
У роботі оцінено характеристики розміру та форми сільськогосподарських полів у межах адміністративного району та визначені закономірності тенденцій змін розміру полів у період з 50–60-х років минулого століття по наш час. За основу дослідження взято великомасштабні ґрунтові карти для територій селищних рад Васильківського району Дніпропетровської області, які було складено у 50–60-ті роки ХХ століття. Для оцінки ландшафтних метрик застосована програма FRAGSTATS. Були зроблені оцінки відповідності спостережуваних розподілів розмірів полів нормальному, експоненціальному, лог-нормальному законам, а також законам гамма, Вейбулла та Парето. Для приведення експериментальних даних до нормального закону розподілу для подальшого застосування трансформованих даних у регресійному аналізі було застосоване перетворення Бокса-Кокса. In present article the size and shape characteristics of agricultural fields within the administra-tive area and identified patterns of the margins trends in the period from 50-60-ies of the last century to the present time have been estimated. For the study were taken large-scale soil maps for territories of village councils of the Vasilkovsky district of the Dnepropetrovsk region, which were drawn up in 50-60 years of the twentieth century. To assess the landscape metrics used FRAGSTATS program. Made conformity assessment of the observed distributions of field sizes to normal, exponential, the log-normal, gamma, Weibull and Pareto distributions. To bring the experiments, the experimental data to the normal distribution law for the further application of the transformed data in regression analysis Box-Cox transformation was used.
Dynamic of the agriculture fields size as a function of their size and form
Keywords: сільськогосподарське поле; agricultural field; форма; shape; розмір; size; статистичний розподіл; statistical distribution; ландшафтна екологія; landscape ecology