Порівняльний аналіз динаміки популяційної структури фонових видів риб Південного та Зеленодольського водосховищ Дніпропетровської області - Зігунова, Катерина Леонідівна; Zihunova, Kateryna Leonidivna (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Метою досліджень було зробити порівняльний аналіз динаміки популяційної структури фонових видів риб Південного та Зеленодольського водосховищ Дніпропетровської області. Для Зеленодольської водойми характерна відсутність різких коливань води. Випас тварин в безпосередній близькості від водойми вкрай незначний – не відіграє ніякої ролі в навантаженні на середовище. В зв'язку з тим, що водоймище по суті – ставок-охолоджувач Криворізької ТЕС, навантаження аматорського рибальства обмежене виділеними незначними зонами, браконьєрське – не визначене але, припустимо, значне, рекреаційне – значне. Промислове забруднення – відсутнє. Для Південного водосховища, навпаки, характерними є весняні коливання рівня води, пов`язані з регулюванням паводку. Вони досягають 40-50 см, що негативно впливає на процес відновлення усіх водних організмів, у першу чергу – риб (обсихання мілководь). Незважаючи на подібність у походженні та площі у досліджених водоймах встановлені суттєві відмінності розвитку основних видів риб. Metoiu doslidzhen bulo zrobyty porivnialnyi analiz dynamiky populiatsiinoi struktury fonovykh vydiv ryb Pivdennoho ta Zelenodolskoho vodoskhovyshch Dnipropetrovskoi oblasti. Dlia Zelenodolskoi vodoimy kharakterna vidsutnist rizkykh kolyvan vody. Vypas tvaryn v bezposerednii blyzkosti vid vodoimy vkrai neznachnyi – ne vidihraie niiakoi roli v navantazhenni na seredovyshche. V zviazku z tym, shcho vodoimyshche po suti – stavok-okholodzhuvach Kryvorizkoi TES, navantazhennia amatorskoho rybalstva obmezhene vydilenymy neznachnymy zonamy, brakonierske – ne vyznachene ale, prypustymo, znachne, rekreatsiine – znachne. Promyslove zabrudnennia – vidsutnie. Dlia Pivdennoho vodoskhovyshcha, navpaky, kharakternymy ye vesniani kolyvannia rivnia vody, pov`iazani z rehuliuvanniam pavodku. Vony dosiahaiut 40-50 sm, shcho nehatyvno vplyvaie na protses vidnovlennia usikh vodnykh orhanizmiv, u pershu cherhu – ryb (obsykhannia milkovod). Nezvazhaiuchy na podibnist u pokhodzhenni ta ploshchi u doslidzhenykh vodoimakh vstanovleni suttievi vidminnosti rozvytku osnovnykh vydiv ryb.
Porivnialnyi analiz dynamiky populiatsiinoi struktury fonovykh vydiv ryb Pivdennoho ta Zelenodolskoho vodoskhovyshch Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: Дніпропетровська область; Dnipropetrovska oblast; рибництво; rybnytstvo; динаміка популяцій риб; dynamika populiatsii ryb; порівняльний аналіз; porivnialnyi analiz