Effect of strongyloidiasis (Strongyloides papillosus) on blood enzyme activity in rabbits - Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; Duda, Yuliia; et al. (Державний біотехнологічний університет, 2026)
U roboti doslidzheno vplyv stronhiloidozu, sprychynenoho Strongyloides papillosus, na aktyvnist fermentiv krovi u kroliv za riznoi intensyvnosti invazii. Vstanovleno dostovirne pidvyshchennia aktyvnosti alaninaminotransferazy (ALT), aspartataminotransferazy (AST) ta hamma-hlutamiltransferazy (HHT), a takozh znyzhennia aktyvnosti kholinesterazy, shcho svidchyt pro porushennia funktsionalnoho stanu pechinky ta rozvytok systemnoi intoksykatsii. Stupin vyrazhenosti biokhimichnykh zmin zbilshuvavsia zi zrostanniam intensyvnosti invazii. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut dotsilnist vykorystannia fermentnykh pokaznykiv krovi yak biomarkeriv dlia otsinky tiazhkosti perebihu stronhiloidozu u kroliv. У роботі досліджено вплив стронгілоїдозу, спричиненого Strongyloides papillosus, на активність ферментів крові у кролів за різної інтенсивності інвазії. Встановлено достовірне підвищення активності аланінамінотрансферази (АЛТ), аспартатамінотрансферази (АСТ) та гамма-глутамілтрансферази (ГГТ), а також зниження активності холінестерази, що свідчить про порушення функціонального стану печінки та розвиток системної інтоксикації. Ступінь вираженості біохімічних змін збільшувався зі зростанням інтенсивності інвазії. Отримані результати підтверджують доцільність використання ферментних показників крові як біомаркерів для оцінки тяжкості перебігу стронгілоїдозу у кролів.
Вплив стронгілоїдозу (Strongyloides papillosus) на активність ферментів крові у кроликів
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: stronhiloidoz; стронгілоїдоз; kroli; кролі; fermenty krovi; ферменти крові; funktsiia pechinky; функція печінки