Економічні аспекти виробництва аквакультури в Україні - Радько, В. І.; Radko, V.; Присяжнюк, Н. М.; Prysiazhniuk, N.; Федорук, Ю. В.; Fedoruk, Y.; Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V.; Gorchanok, A. V.; Гейко, О. Л.; et al. (Дніпровський ДАЕУ ; ТОВ `ДКС Центр`, 2024)
Аквакультура в Україні була однією із найбільш розвинених серед інших республік у радянські часи, оскільки: країна була забезпечена усім необхідним для виробництва риби і морепродуктів; усі складові виробничого циклу здійснювались в Україні; рибальство та переробка риби, відтворення та збереження популяції риби, розвиток центрів вирощування риби. Рівень продуктивності ставків для розведення риби перевищував середнє значення у СРСР. На сьогодні галузь аквакультури прісноводної риби та в цілому галузь рибництва опинилася перед системним викликом, що вимагає оновлення наукової, інформаційної, технічної, технологічної бази та розвитку підприємницьких здібностей у сільського населення на якісно новій основі, перед необхідністю переходу до якісно нової інноваційної моделі розвитку. Необхідність кардинальної модернізації галузі аквакультури визначається наступними основними факторами: посиленням глобальної конкуренції на ринку рибної продукції та необхідністю імпортозаміщення на українському ринку; низькою продуктивністю праці в галузі аквакультури та нераціональним використанням наявних ресурсів і виробництв; недостатнім рівнем розвитку людського капіталу в сільській місцевості, необхідністю формування у нього підприємницьких здібностей; неможливістю вирішення проблеми забезпечення населення доступною і якісною вітчизняною рибною продукцією в обсягах і структурі, відповідних раціональним науково обґрунтованих норм харчування; необхідністю диверсифікації виробничої діяльності у сільській місцевості. Низький рівень конкурентоспроможності вітчизняної аквакультурної галузі пояснюються наступними причинами: невідрегульованість законодавства щодо оренди штучних водоймищ; недостатня кількість висококваліфікованих робітників; відсутність доступу до ринків збуту продукції; недоступність ринків капіталу; збитковість виробництва, в першу чергу, високий рівень витрат на корм. У галузі наявні ва необхідні складові елементи, однак потребують додаткового інвестування: рибництво та обробка риби: відновлення і захист рибних запасів: аквакультура ставків та басейнів: комерцйне виробництво риби. Проведено реформу рибної охорони, створено Рибний Патруль, що призвело до зменшення нелегального вилову риби. Досить важливою проблемою для рибної галузі є прозорість їх діяльності. Встановлення прозорих правил рибальства та обліку могли б змінити дану ситуацію. Крім цього, важливо створити умови, за яких легальна діяльність приносила б вищі прибутки. Aquaculture in Ukraine was one of the most developed among other republics in Soviet times, because the country was provided with everything necessary for the production of fish and seafood; all components of the production cycle were carried out in Ukraine: fishing and fish processing, reproduction and preservation of fish, development of fish breeding centres. The level of productivity in fish breeding ponds exceeded the average value in the USSR. Today, the freshwater fish aquaculture industry and the fish farming industry as a whole are faced with a systemic challenge that requires the renewal of the scientific, informational, technical, and technological base and the development of entrepreneurial abilities of the rural population on a qualitatively new basis before the transition to a qualitatively new innovative development model. The need for radical modernization in the aquaculture industry is determined by the following main factors: the strengthening of global competition in the fish market and the need for import substitution in the Ukrainian market; low labour productivity in aquaculture and irrational use of available resources and production; the insufficient level of human capital development in rural areas, the need to develop entrepreneurial skills; the impossibility of solving the problem of providing the population with affordable and high-quality domestic fish products in the volume and structure corresponding to rational, scientifically based nutrition standards; the need to diversify production activities in rural areas. The low level of the domestic aquaculture industry competitiveness is explained by the following reasons: lack of regulation in the legislation regarding the lease of artificial reservoirs; insufficient number of highly qualified workers; lack of access to product sales markets; unavailability of capital markets; unprofitable production, first of all, due to a high level of feed costs. The industry has two necessary components; however, additional investment is needed the following: fish farming and fish processing, restoration and protection of fish stocks, aquaculture of ponds and pools, commercial fish production. The reform of fish protection was carried out, the Fish Patrol was created, which led to a decrease in illegal fishing. A really important problem for the fishing industry is the accountability of their activities. Establishing of accountable fishing rules and accounting could change this situation. In addition, it is important to create conditions under which legal activities would bring higher profits.
Economic aspects of aquaculture production in Ukraine
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477
Keywords: конкурентоспроможність; competitiveness; аквакультура; aquaculture; рибальство; fishing; державна підтримка; state support; виробництво; production