Природна резистентність поросних свиноматок та її корекція - Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; Masiuk, D. M.; Masiuk, D.; Masyuk, D. N.; Masyuk, D. M.; Masyuk, D.; Masjuk, Dmytro; Masiuk, Dmytro M.; Masiuk, Dmitry; et al. (Baltija Publishing, 2024)
Народження здорових поросят є важливою складовою прибуткового свинарства. У свою чергу, здоров’я плодів забезпечується імунними механізмами поросних свиноматок. Молекулярні та клітинні перебудови під час поросності значною мірою впливають на стан імунної системи. Пізній плідний період у свиноматок вважається одним з критичних з огляду на те, що у цей час інтенсивність росту плодів є найвищою. Таким чином, інтенсивний ріст плодів потребує суттєвих витрат метаболічної енергії свиноматки і супроводжується надмірним навантаженням на усі метаболічні процеси та захисні реакції організму матері. Проведене дослідження показало, що у крові свиноматок другої половини поросності знижується вміст гемоглобіну та перерозподіл відносного вмісту окремих фракцій лейкоцитів. Зокрема, виявлені зміни вмісту 0-лімфоцитів та діференційованих форм зрілих Т-лімфо цитів та В-лімфоцитів. Одночасно із змінами вмісту лімфоцитів, визначено зростання активності фагоцитів та NK-клітин, що відображає посилення ефективності фагоцитозу та бактерицидної активності. Стосовно гуморальної ланки імунітету, виявлені зміни вмісту альбумунів та γ-глобулінів. Разом, отримані результати свідчать про суттєве навантаження та модуляцію імунних реакцій у свиноматок другої половини поросності. Усі досліджені зміни відображають адаптивну спроможність поросних свиноматок трансформувати метаболічні процеси для забезпечення сталого розвитку плодів. The birth of healthy piglets is an important component of profitable pig farming. In turn, the health of the fetuses is ensured by the immune mechanisms of farrowing sows. Molecular and cellular changes during farrowing significantly affect the state of the immune system. The late fertile period in sows is considered one of the critical ones, given that at this time the intensity of fetal growth is the highest. Thus, intensive fetal growth requires significant expenditure of the sow's metabolic energy and is accompanied by an excessive load on all metabolic processes and protective reactions of the mother's body. The study showed that in the blood of sows in the second half of farrowing, the hemoglobin content and the redistribution of the relative content of individual leukocyte fractions are reduced. In particular, changes in the content of 0-lymphocytes and differentiated forms of mature T-lymphocytes and B-lymphocytes were detected. Simultaneously with changes in the content of lymphocytes, an increase in the activity of phagocytes and NK cells was determined, which reflects the increased efficiency of phagocytosis and bactericidal activity. Regarding the humoral link of immunity, changes in the content of albumins and γ-globulins were detected. Together, the results obtained indicate a significant load and modulation of immune reactions in sows of the second half of gestation. All the studied changes reflect the adaptive ability of sows in gestation to transform metabolic processes to ensure sustainable development of fetuses.
Natural resistance of farrowing sows and its correction
Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Кокарєв Андрій Вікторович https://orcid.org/0000-0002-5673-5984 Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: лейкоцити; leukocytes; імунітет; immunity; свиноматки; sows; імуномодулятори; immunomodulators; імуноглобуліни; immunoglobulins