Молочна продуктивність, відтворна здатність та економічна ефективність виробництва молока корів червоної степової породи з різною тривалістю їх утробного розвитку - Лесновська, Олена Володимирівна; Lesnovska, O. V.; Lesnovskay, O. V.; Lesnovska, E. V.; Lesnovskay, E. V.; Lesnovska, O. W.; Lesnovska, E. W.; Lesnovskay, O. W.; Lesnovska, O. W.; Карлова, Ліна Валентинівна; Karlova, L. V.; Karlova, L.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2019)
Викладено результати досліджень молочної продуктивності, відтворювальної здатності та економічної ефективності виробництва молока корів червоної степової породи залежно від тривалості їх утробного розвитку. Встановлено, що середня й оптимальна тривалість ембріонального розвитку (280–285 та 286–290 діб) та інтенсивний ріст телиць у постембріональний період позитивно в подальшому впливають на рівень їх продуктивних показників. Тварини, що мали оптимальну тривалість ембріогенезу в подальшому, при дотриманні нормального рівня годівлі та утримання інтенсивно розвивалися; вік їх першого осіменіння становив 18–19 місяців. Середня прибавка до основної продукції корів червоної степової породи ІІ–ІV дослідних груп, порівняно з однолітками І групи, була в межах 8,4–11,9 %. Изложены результаты исследований молочной продуктивности, воспроизводительной способности и экономической эффективности производства молока коров красной степной породы в зависимости от продолжительности их утробного развития. Установлено, что средняя и оптимальная продолжительность эмбрионального развития (280-285 и 286-290 суток) и интенсивный рост телок в постэмбриональный период положительно в дальнейшем влияют на уровень их производительных показателей. Животные, имели оптимальную продолжительность эмбриогенеза в дальнейшем, при соблюдении нормального уровня кормления и содержания интенсивно развивались; возраст их первого осеменения составил 18-19 месяцев. Средняя прибавка к основной продукции коров красной степной породы II-IV опытных групп, по сравнению со сверстницами I группы, была в пределах 8,4-11,9%. The results of researches of milk productivity, reproductive ability and economic efficiency of milk production of cows of red steppe breed depending on the duration of their uterine development are presented. It has been established that the average and optimal duration of embryonic development (280-285 and 286-290 days) and the intensive growth of heifers in the post-embryonal period positively influence the level of their productive parameters. Animals that had the optimal duration of embryogenesis in the future, subject to the normal level of feeding and retention, developed intensively; The age of their first insemination was 18-19 months. The average increase to the main products of the red steppe breeds of the II-IV experimental groups, in comparison with the peers of the 1st group, was within the range of 8.4-11.9%.
Молочная продуктивность, воспроизводимая способность и экономическая эффективность производства молока коров красной степной породы с разной продолжительностью их утробного развития
Milk productivity, reproductive ability and economic efficiency of production of milk of red steppe breed cows with different duration of their uterine development
Лесновська Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-9027-6734 Карлова Ліна Валентинівна https://orcid.org/0000-0001-8213-8588
Keywords: відтворна здатність; reproductive capacity; ембріогенез; embryogenesis; телиці; heifers; продуктивність; productivity