«Вплив способів обробітку ґрунту і удобрення на урожайність зерна ячменю ярого в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Батьківщина» Новомосковського району Дніпропетровської області» - Осуховський, Едуард Сергійович; Osukhovskyi, Eduard Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
У сучасних умовах при інтенсивному характері землеробства для сільгосптоваровиробників головними завданнями залишаються регулювання ефективної родючості ґрунту, балансу органічної речовини, поживного режиму рослин, поліпшення фітосанітарних характеристик у сівозмінах, створення сприятливих умов для посіву, догляду за рослинами та збирання врожаю. Науковими основами обробітку є закономірності зміни агрофізичних, біологічних, агрохімічних властивостей та в цілому родючості ґрунтів під впливом виробничої діяльності людини з урахуванням кліматичних факторів. Знаючи ці закономірності, можна регулювати чинники життя рослин у бік їх оптимізації і цим підвищувати врожайність сільськогосподарських культур. U suchasnykh umovakh pry intensyvnomu kharakteri zemlerobstva dlia silhosptovarovyrobnykiv holovnymy zavdanniamy zalyshaiutsia rehuliuvannia efektyvnoi rodiuchosti gruntu, balansu orhanichnoi rechovyny, pozhyvnoho rezhymu roslyn, polipshennia fitosanitarnykh kharakterystyk u sivozminakh, stvorennia spryiatlyvykh umov dlia posivu, dohliadu za roslynamy ta zbyrannia vrozhaiu. Naukovymy osnovamy obrobitku ye zakonomirnosti zminy ahrofizychnykh, biolohichnykh, ahrokhimichnykh vlastyvostei ta v tsilomu rodiuchosti gruntiv pid vplyvom vyrobnychoi diialnosti liudyny z urakhuvanniam klimatychnykh faktoriv. Znaiuchy tsi zakonomirnosti, mozhna rehuliuvaty chynnyky zhyttia roslyn u bik yikh optymizatsii i tsym pidvyshchuvaty vrozhainist silskohospodarskykh kultur.
«Vplyv sposobiv obrobitku gruntu i udobrennia na urozhainist zerna yachmeniu yaroho v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Batkivshchyna» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti»
Keywords: рослини; roslyny; ячмінь ярий; yachmin yaryi; сорт; sort; рідке комплексне добриво; ridke kompleksne dobryvo; ґрунт; grunt