Ксантоматоз у хвилястого папуги - Логвінова, Віта Володимирівна; Logvinova, V. V.; Logvinova, V.; Logvinova, Vita; Шелухіна, Г. І.; Shelukhina, H. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У роботі досліджено етіологічні, патоморфологічні та гістологічні особливості ксантоматозу у хвилястого папуги. Встановлено, що розвитку адипоцитарних новоутворень сприяли порушення ліпідного обміну, незбалансована годівля, гіподинамія та генетична схильність, пов’язана з інбридингом. За результатами патологоанатомічного та гістологічного досліджень підтверджено діагноз шкірної ксантогранульоми (ксантоматозу), що характеризувалася накопиченням ліпідонавантажених макрофагів і гігантських клітин Тутона. U roboti doslidzheno etiolohichni, patomorfolohichni ta histolohichni osoblyvosti ksantomatozu u khvyliastoho papuhy. Vstanovleno, shcho rozvytku adypotsytarnykh novoutvoren spryialy porushennia lipidnoho obminu, nezbalansovana hodivlia, hipodynamiia ta henetychna skhylnist, poviazana z inbrydynhom. Za rezultatamy patolohoanatomichnoho ta histolohichnoho doslidzhen pidtverdzheno diahnoz shkirnoi ksantohranulomy (ksantomatozu), shcho kharakteryzuvalasia nakopychenniam lipidonavantazhenykh makrofahiv i hihantskykh klityn Tutona.
Ksantomatoz u khvyliastoho papuhy
Логвінова Віта Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2084-6850
Keywords: ксантоматоз; ksantomatoz; хвилястий папуга; khvyliastyi papuha; порушення ліпідного обміну; porushennia lipidnoho obminu; патогістологічна діагностика; patohistolohichna diahnostyka