Почвообразование техноземов степного Приднепровья - Кобец, Анатолий Степанович; Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatoly Stepanovich; Kobets, Anatoly S.; Узбек, Иван Харлампиевич; Узбек, Іван Харлампійович; Uzbek, Ivan; Волох, Петр Владимирович; Волох, Петро Володимирович; Volokh, Petro; Мыцык, Александр Александрович; Мицик, Олександр Олександрович; et al. (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2012)
Показано, що еволюція техноземів, які утворюються на відвалах, визначається специфічністю абіотичних і біотичних факторів, що проілюстровані блок-схемою. Відбита роль мікроорганізмів і коренів у формуванні нового ґрунтоутворювального процесу, який починається з поверхні, поступово поширюючись на нижні шари едафотопів. It is shown that the evolution of lands subjected to the technical effect which are formed on the dumps is determined by the specificity of abiotic and biotic factors, illustrated by the block diagram. The role of microorganisms and roots in the formation of new soil-forming process, which starts from the surface, gradually spreading to the lower layers of the ecotope, is reflected.
Ґрунтоутворення техноземів степового Придніпров'я
Soil formation of lands subjected to the technical influence of the steppe Pridniprovie
Keywords: техноземи ґрунтоутворення; technozems soil formation; біотичні та абіотичні фактори; biotic and abiotic factors; рекультивація земель; land reclamation; ферментний потенціал ґрунтів; enzymes potential of soils